Izvor: B92, 25.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene nove sankcije protiv Irana

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio nov paket kaznenih mera protiv Irana. Ahmadinedžad: nastavljamo.

Nove sankcije, daleko blaže od mera koje su tražili predstavnici Vašingtona, uključuju zabranu izvoza bilo kakvog naoružanja u Iran, ali i čitav sistem ekonomskih sankcija kojima će biti pogođene kompanije navodno umešane u iranski nuklearni program.

Sednica Saveta bezbednosti opisana je kao ključni korak u mirnom rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iranske nuklearne krize, posle razmene teških reči između Vašingtona i Teherana poslednjih meseci.

Ipak, članice SB poručile su Iranu da ukoliko ne prestane sa obogaćivanjem uranijuma sankcije mogu da budu i teže.

Iranski ministar inostranih poslova, Manušer Motaki, tvrdi da će se zemlja suočiti sa sankcijama, ali da od nuklearnog programa neće odustati: "Svet mora da zna, i zna, da čak i najveće ekonomske sankcije, i političke pretnje neće oslabiti nameru Iranaca da imaju svoje legalne i legitimne zahteve".

Ipak, čak se i američki predstavnici nadaju da će Iran uskoro obustaviti obogaćivanje uranijuma, i da će se posle toga vratiti pregovaračkom procesu. Stav Evroske unije je takođe da pregovori moraju biti nastavljeni, bez obzira što su sankcije usvojene jednoglasno, ali i da Evropa mora da učestvuje aktivnije u pregovorima.

"Ono što hoćemo jasno da poručimo su dve stvari. Ovo je treća rezolucija u istoriji UN koja je usvojena jednoglasno. Ali u isto vreme mi insistiramo u uverenju da je ovoaj problem moguće rešiti pregovorima. Mi smo voljni i spremni da nastavimo pregovore", Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku:

Analitičari veruju da je rezolucija usvojena jednoglasno jer je Iran pre dva dana zarobio 15 britanskih marinaca. Ta zemlja je optužila Britaniju za otvorenu agresiju, a pregovori oko oslobađanja vojnika i dalje traju.

Nećemo prekinuti obogaćivanje uranijuma

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da njegova zemlja neće zaustaviti proces obogaćivanja uranijuma, a vlada u Teheranu je saopštila da će ograničiti saradnju sa Agencijom za atomsku energiju.

Te odluke iranskih vlasti usledile su nakon što je u subotu Savet bezbednosti UN usvojio novu rezoluciju kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog nastavka obogaćivanja uranijuma, prenose agencije.

"Iran neće prekinuti svoj miroljubiv i legalan nuklearni program ni za trenutak zbog te nezakonite rezolucije", navodi se na internet-sajtu iranskog predsednika.

"Iranski narod neće zaboraviti one koji su podržali, kao ni oni koji su bili protiv rezolucije dok bude razmatrao svoje medjunarodne odnose", naveo je iranski predsednik ne prezicirajući šta podrazumeva pod tim.

Iranski zvaničnici su još ranije upozorili Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku, da bi uvodjenje sankcija moglo da doprinese pogoršavanju diplomatskih odosa.

Medju državama koje su se najviše zalagale za usvajanje rezolucije protiv Irana su SAD, koje nemaju diplomatske odnose sa vlastima u Teheranu još od 1980, zbog napada na američku ambasadu u glavnom gradu Irana godinu dana ranije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.