Urbanom teroristi 13 godina

Izvor: B92, 20.Nov.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Urbanom teroristi" 13 godina

Sidnej -- Australijski sud osudio je bankara Pola Pitersa na kaznu od 13 i po godina zatvora zbog stavljanja lažne bombe na vrat tinejdžerke kako bi iznudio novac.

Mediji su senzacionalno ispratili ovaj slučaj, nazivajući ga delom "urbanog terorizma i finansijske pohlepe".

Piters (52) je priznao da je u avgustu 2011. upao u kuću imućne porodice Pulver u Sidneju, gde je zatekao njihovu 18. godišnju ćerku i stavio joj je lažnu bombu oko vrata kako bi iznudio novac od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njene porodice.

Sudija Piter Zahra rekao je, prilikom izricanja zatvorske kazne od 13 i po godina, da je u pitanju gnusno delo imajući u vidu da je devojka doživela veliku traumu, misleći da se oko njenog vrata nalazi prava bomba.

"On je bio svestan da je ona, u satima koji su usledili, bila prestrašena jer je mislila da će biti ubijena", naveo je sudija.

Zahra je istakao da je uzeto u obzir kajanje optuženog zbog dela koje je počinio, uz "minimalne" olakšavajuće okolnosti, imajući u vidu da je Piters u vreme otmice devojke imao "mentalne probleme, te da je patio od poremećaja ličnosti i depresije".

Tokom suđenja izneto je da je Piters tada prolazio kroz razvod i da je izgubio pravo nadstarateljstvom nad decom.

Piters je u to vreme pisao roman, a lekari veštaci su zaključili da je optuženi video sebe kao glavnog junaka osvetnika iz knjige i da je postavljanje lažne bombe bio deo te "dvojne" osvete.

Porodica Pulver je posle izricanja presude prenela novinarima da oseća olakšanje i zadovoljstvo zbog odluke suda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bankar devojci stavio lažnu bombu oko vrata – osuđen na 13,5 godina zatvora

Izvor: Telegraf.rs, 20.Nov.2012

Pol Piters (52) priznao je da je u avgustu 2011. upao u kuću imućne porodice Pulver u Sidneju gde je zatekao njihovu 18-godišnju ćerku i stavio joj je lažnu bombu oko vrata kako bi iznudio novac od njene porodice

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.