Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uragan "Din" izgubio na snazi

Meksiko Siti, Hjuston -- Uragan "Din" je izgubio na snazi i sada spada u prvu, najslabiju kategoriju, saopštio je američki centar za proučavanje uragana.

Uragan "Din" je ranije danas punom snagom pogodio obalu Meksika. Tada je imao snagu uragana pete kategorije. "Oko" uragana spustilo se na pogranično mesto Četumal, između Meksika i Belizea. Posle ulaska na meksičko kopno na poluostrvu Jukatan, brzina uragana "Din" je pala na 140 kilometara na čas, a u podne po lokalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremenu "Din" je stigao do grada Kampeče na zapadnoj obali Jukatana.

U prethodnih nekoliko dana od posledica uragana Din u Karibima je poginulo 13 ljudi, a vetar je mestimično dostizao brzinu i do više od 300 kilometara na čas.

Na meksičkoj obali prethodno je evakuisano više od 50.000 turista, dok je u Meksičkom zalivu evakuisano više od 14.000 radnika.

Buš nudi pomoć Meksiku

Predsednik SAD, koji u mestu Montebelo u Kvebeku učestvuje na severnoameričkom samitu povećenom učvršćivanju veza Kanade, SAD i Meksika, izrazio je danas zabrinutost za građane Meksika ugrožene posledicama uragana Din i ponudio američku pomoć.

"Američki narod mnogo brine o ljudima u našem susedstvu i kada vidimo da ljudi pate mi želimo da uradimo šta možemo", kazao je Buš.

Iako je uragan Din izazvao poplave na Jukatanu, za sada nema informacija o ljudskim žrtvama ili katastrofalnoj materijalnoj šteti.

Stručnjaci međutim upozoravaju da bi po ulasku u tople vode Meksičkog zaliva, gde se nalazi više od 100 naftnih platformi mekičkih kompanija, uragan ponovo mogao dobiti na snazi premda sumnjaju da će dostići snagu uragana pete kategorije.

Očekuje se da će Din stići do meksičke istočne obale sutra po podne u državi Verakruz koja se nalazi na oko 600 kilometara od SAD.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon je prekinuo učešće na Severnoaameričkom samitu u Kanadi, i vratio se u u zemlju da bi lično nadzirao razvoj situacije.

"Endevor" sleteo pre vremena zbog uragana

Američki spejs šatl "Endevor", sa posadom, bezbedno je danas u 18:32 sleteo u američki svemirski centar Kejp Kanaveral na Floridi.

Spejs šatl američke svemirske agencije NASA je 13 dana bio u svemiru, od čega devet prikačen za Međunarodnu svemirsku stanicu i uspešno nastavio njenu izgradnju.

Boravak "Endevora" u svemiru je trebalo da traje 14 dana, ali je odlučeno da se letelica pošalje ranije na Zemlju zbog uragana Din koji je pretio da udari u obalu Teksasa i da zahvati Hjuston gde je kontrolni centar misije.

"Endevoru", u kome se nalazilo sedam članova posade, trebalo je 67 minuta da iz orbite sleti na Zemlju.

Sletanje je obeležilo dvostruko probijanje zvučnog zida.

Misija je obavljena uglavnom uspešno, a posada je u svemiru završila sve zbog čega je poslata do Međunarodne svemirske stanice.

Jedina senka bilo je oštećenje, prilikom lansiranja sa Zemlje, termičkog omotača letelice usled udara komada izolacione pene sa spoljnog rezervoara.

Isti problem je uzrokovao raspad šatla "Kolumbija" 2003. godine i pogibiju svih članova posade.

Posle brojnih testiranja, NASA je zaključila da takvo oštećenje ne predstavlja rizik po misiju "Endevora".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.