Upadom sprečili izbor gradonačelnika Praga

Izvor: Glas javnosti, 01.Dec.2010, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upadom sprečili izbor gradonačelnika Praga

PRAG - Nekoliko stotina demonstranata ispred praške većnice, sa kojima je i bivši češki predsednik Vaclav Havel i grupa koja je upala u zgradu gradske skupštine, sprečili su izbor gradonačelnika Praga.

Peticiju protiv stvaranja tzv. velike koalicije vladajuće Građanske demokratske stranke i opozicione Češke socijaldemokratske stranke u Pragu potpisalo je na "Fejsbuku" više od 23.000 Čeha. Oni traže da grad vodi nova češka konzervativna stranka TOP09 šefa diplomatije Karela >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Švarceneberga, koja je na komunalnim izborima prošlog meseca u Pragu osvojila najviše glasova a da gradonačelnik postane njen izborni lider, bivši guverner centralne banke Zdenjek Tuma.

Zbog toga što su se dosadašnja praška vlast i opozicija dogovorili da zaobiđu pobednika izbora i zajedno povedu grad, inače peti najbogatiji region u EU, sa socijaldemokratama se posvađao i njihov izborni lider u Pragu Jirži Dinstbir mlađi, sin bivšeg šefa diplomatije Jiržija Dinstbira.

"Novi izbori", "Mi hoćemo Tumu", "Pragom ne treba da vlada narodni fond kradljivaca", "Nećemo svinjarije" neke su od parola koje skandiraju demonstranti.

I u sali većnice je jednako burno, demonstranti zveckaju ključevima kao u danima "plišane revolucije" 1989. godine, skandiraju "Sramota! Sramota" a sednica je prekinuta i do daljeg odložena, pošto se u buci ne čuje šta ko priča za govornicom. Od velike koalicije u Pragu distancirao se lider građanskih demokrata, premijer Petr Nečas ali ju je podržao osnivač čeških konzervativaca, predsednik Češke Valcav Klaus.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.