Uoči dolaska Makrona u Srbiju: Porast robne razmene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2019, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči dolaska Makrona u Srbiju: Porast robne razmene

Posle 18 godina predsednik Francuske dolazi u Srbiju u ponedeljak, 15. jula.

Sem političkog dijaloga koji će voditi predsednici Srbije i Francuske, ovaj susret biće prilika da se razgovara o ekonomskom partnerstvu koje poslednjih godina sve više jača, ali i da se obnove istorijske i kulturne veze koje postoje između dva naroda.

Od kako je zvanično potvrđen, dolazak francuskog predsednika u srpsku prestonicu glavna je tema beogradskih medija cele sedmice. A kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građani komentarišu ovu posetu i šta od nje očekuju?

"Francuska je rekla ono što je trebalo da kaže. Mislim da tu ništa revolucionarno neće da se dogodi", kažu.

"Ja mislim da je to više ekonomski povezano, nego bilo kakve politike", navode.

 "Ma super, svi su odnosi super, kao i između Srba i Srba, gotovo isto", ističu.

Srbija i Francuska imaju dugu istoriju odnosa, čiji je vrhunac dostignut u vreme Prvog svetskog rata. Poseta francuskog predsednika dešava se u godini kada smo obeležili 180. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Francuskom, ali je i još jedan datum značajan.

"Velika je stvar što poseta dolazi dan posle najvećeg francuskog nacionalog praznika. To je već, na neki način, simboličko odavanje pošte Srbiji. Njima je 14. juli najveći nacioanlni praznik i odmah posle tog praznika Makron seda u avion i dolazi u Srbiju", navodi Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju.

Sa Makronom u avion će, prema nezvaničnim informacijama, sesti još 20 privrednika. Na privrednom planu Francuska i Srbija sve tešnje sarađuju, a ekonomski pokazatelji beleže rast. Robna razmena je u prvih pet meseci 2019. iznosila 489,9 miliona evra, što je za 13,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

"Francuska je peti po redu investitor u Srbiju. Ako gledamo vremensku seriju od 2010. do 2018. godine oni su investirali 1,5 milijardi evra u srpsku privredu. Više od 4.972 privredna subjekta sarađuje sa Francuskom. Robna razmena je prešla milijardu evra u 2018. godini. Znači, Francuska nam postaje sve značajniji i značajniji partner", kaže Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u Privrednoj komori Srbije.

Partnerstvo bi moglo da bude obnovljeno i na političkom planu. Vučić i Makron će razgovarati o dva najvažnija pitanja za Srbiju u ovom trenutku.

"Dakle, Kosovo na prvom mestu, a potom proširenje, imajući u vidu određenu skepsu koju Francuska pokazuje ka proširenju Evropske Unije, odnosno, vrlo verovatno će tema biti visoko na agendi u kontekstu francuskog stava da je najpre potrebno reformisati Evropsku Uniju pa potom razmišljati o proširenju. Vrlo je verovatno moguće da će se više govoriti o tome šta Srbija može da dobije zajedno sa regionom u Berlinskom procesu", navodi Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a.

Predsednik Francuske će u Beogradu boraviti dva dana, tokom kojih će imati brojne bilateralne razgovore sa srpskim zvaničnicima, a očekuje se i da bude potpisano mnoštvo bilateralnih ugovora u različitim oblastima saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.