Uniforme ipak za sve osnovce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uniforme ipak za sve osnovce

Novi predmeti, uvođenje elektronskog dnevnika i uniformi, samo su neke od novina koje očekuju đake i nastavnike u novoj školskoj godini. Iako većinu "noviteta" mahom podržavaju sve škole, školske uniforme dobiće i one koje su se u prethodnom periodu izjasnile protiv njihovog uvođenja.

Učionice i hodnici osnovnih škola sada su prazni, ali za nekoliko nedelja u njima će se naći nasmejana lica osnovaca. U nekima, oni bi već od prvih dana nove školske godine, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da dobiju i nove uniforme. Za tu opciju odlučila se većina od ukupno 200 đaka OŠ "Dura Jakšić" u Pavlišu.

"Četiri petine đaka odlučilo se za uniforme, sa njima smo osmislili i kako će izgledati, a sledeći korak je da usvajanjem od strane školskog odbora, tu odluku uvrstimo u pravilnik o disciplinskoj odgovornosti učenika, što znači da će učenici koji ih ne budu nosili biti na neki način sankcionisani, i da će uniforme od septembra biti obavezne", objašnjava direktor škole Srđan Jovanović.

Da je ovo dobra ideja misli većina zaposlenih u školi, i to iz više razloga.

"Naša generacija koja je u to vreme stasavala, nosila je uniforme, i to se nije ni na koji način negativno odrazilo na nas, šta više razvili smo izražen osećaj pripadnosti, a što se tiče socijalnih razlika, za njih je odgovorno društvo a ne škole. Normalno je da smo u nekom smislu raslojeni, a uniforme će to delimično ublažiti, a što je mnogo važnije, svako će se, bilo da je imućniji ili manje imućan, osetiti pripadnikom ove ili one škole", dodaje Jovanović.

Ankete u ostalim školama na teritoriji Vršca dale su različite rezultate, pa će i među njima biti onih u koje su se izjasnile protiv, a ipak će morati da uvedu uniforme. Prema našoj anketi među vršačkim osnovcima i njihovim roditeljima uniforme su dobile veliko "da".

Deca su pretežno za njihovo uvođenje, jer im se sviđa ideja da se isto oblače, kažu neće morati da prljaju svoju garderobu u školi, ni da svakoga dana razmišljaju šta će obući. Iako to možda guši kreativnost kod dece, dodaje poneki roditelj ili mališan.

Iako škola sa početka priče ima i idejno rešenje uniformi, ni ona ih neće uvesti već u septembru, jer se još uvek bavi obezbeđivanjem sredstava za njihovu nabavku.

Podsećamo, po preporuci ministarstva, po jednu trećinu troškova trebalo bi da pokriju roditelji, lokalne samouprave i škole iz sopstvenih prihoda. Postavlja se pitanje šta će biti sa onim ustanovama koje nemaju dodatne izvore zarade, koje bi mogle iskoristiti u ove svrhe.

I Somborci spremni za đačke uniforme

U somborskoj gimnaziji još prošle godine pokrenuli su inicijativu za uvođenje đačkih uniformi, a tu ideju podržali su i učenici.

"Škola jeste ustanova u kojoj treba da postoji i da se poštuje neki kodeks oblačenja, tako da bi po meni bilo dobro da imamo uniforme. Još ako bi to bile neke lepe i primerene uniforme, mislim da bi svi učenici bili zadovoljni", kaže gimnazijalka Klara Merli.

I u drugim somborskim školama još prošle školske godine tema su bile đačke uniforme.

"Sa učiteljicom smo razgovarali o tome i ona nas je pitala da li želimo uniforme. Ja sam za, jer mislim da svi treba da budemo jednaki", kaže osnovac Aleksa Ilić.

"Uniforme nisu potrebne. Dovoljno je što postoje pravila oblačenja u školi. Svako ima neki svoj stil oblačenja i mislim da to ne bi trebali menjati", drugačijeg mišljenja je srednjoškolac Luka Jurlina.

U Srednjoj poljoprivrednoj školi kodeks oblačenja donet je pre pet godina, a toliko je stara i ideja o đačkim uniformama.

"Prethodne godine nismo se uključili u tu akciju, ali već od septembra razgovaraćemo sa učenicima o tome. Uniforme bi doprinele boljoj bezbednosti učenika, jer bi nastavnici znali ko je đak škole, a ko ne, a za nas, s obzirom na to da smo na periferiji grada, to jeste značajno", kaže Jovo Ćato, direktor Srednje poljoprivredne škole.

U Somboru đačkih uniformi nema ni u jednoj školi, pa će to pitanje biti tema na roditeljskim sastancima i savetima roditelja već od 1. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.