Unicef: Deca ugrožena u sedam azijskih zemalja

Izvor: Blic, Beta, 02.Sep.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unicef: Deca ugrožena u sedam azijskih zemalja

Fond UN za decu (UNICEF) svrstao je Kinu među sedam azijskih zemalja najugroženijih problemom trgovine decom, prenosi kineska agencija Sinhua.



Osim Kine, izveštaj koji je objavljen u Manili, obuhvatio je i Filipine, Indoneziju, Laos, Maleziju, Tajland i Vijetnam. U izveštaju UNICEF-a su nabrojani različiti socioekonomski, porodični i individualni faktori koji decu u istočnoj i jugoistočnoj Aziji čine podložnom zloupotrebi. To su, između ostalog, siromaštvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raspad porodice, nedostatak obrazovanja, brz privredni rast i urbanizacija, nejednakost polova i velika potražnja za dečjim radom, ilegalnim usvajanjem, brakovima sa maloletnicama i seksualnim odnosima sa decom.

U izveštaju se ocenjuje i da zakonodavstvo u ovoj oblasti nije dovoljno razvijeno, kao i da je socijalna zaštita slaba, što uz nepoznavanje i nepoštovanje osnovnih dečjih prava ugrožava nekoliko miliona dece u tom delu sveta, prenela je Sinhua.

U delu izveštaja koji se odnosi na Filipine rečeno je da je u toj zemlji izraženija unutrašnja nego prekogranična trgovina decom. Borba protiv trgovine decom tek treba da se vodi, uprkos velikim naporima vlada i humanitarnih organizacija, istaknuto je u izveštaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.