Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unesko za bolji položaj novinara

Pariz -- Oko 200 novinara iz celog sveta usvojilo je u Kolumbiji deklaraciju o merama za poboljšanje bezbednosti novinara.

Oni su usvojili deklaraciju i o merama za kažnajanje zločina protiv njih, saopštio je Unesko. Deklaracija je usvojena na kraju dvodnevne međunarodne konferencije, koju je Unesko 3. i 4. maja organizovao u kolumbijskom gradu Medelin povodom Svetskog dana slobode medija.

U deklaraciji se navodi zabrinutost zbog napada na slobodu medija, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ubistva, otmice, zastrašivanja, nelegalna hapšenja i zadržavanja novinara i medijskih profesionalaca, a zbog obavljanja profesionalnih aktivnosti.

Deklaracijom se pozivaju države da poštuju obaveze iz Rezolucije 29 usvojene na generalnoj konferenciji Uneska 1997. godine za borbu protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima i Rezoluciju 1738 koju je nedavno o statusu novinara usvojila Generalna skupština UN.

Države se pozivaju takođe na slobodu izražavanja i borbu protiv nekažnjivosti koja je uslov za postave kao uslov za dobijanje finansijske pomoći i ističe da je sloboda izrazavanja važan doprinos dobrom upravljanju.

Novinarske organizacije pozvane su da promovišu akcije kojima se obezbeđuje sigurnost novinara, uključivši i socijalno i zdravstvenio osiguranje i jednake uslove za slobodne novinare kao i za one koji su stalno zaposleni.

Posthumno, ovogodišnja nagrada za slobodu medija dodeljena je ruskoj novinarki Ani Politkovskoj, ubijenoj u oktobru 2006. Nagradu je na ceremoniji primio njen sin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.