Umro ruski pisac i političar Eduard Limonov

Izvor: RTS, 18.Mar.2020, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro ruski pisac i političar Eduard Limonov

Ruski pisac i političar Eduard Limonov preminuo je u 77. godini. Njegov najpoznatiji roman je "Ja Edička". Poznat je i po aktivnoj političkoj delatnosti, a 1994. godine osnovao je Nacional-boljševističku partiju, koju je sud 2007. godine proglasio ekstremističkom i zabranio je.
U poslednje vreme Limonov je imao problema sa zdravljem. Informaciju o njegovoj smrti na Telegram kanalu objavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslanik Dume Sergej Šargunov, prenosi Sputnjik.
Njegov najpoznatiji roman je "Ja Edička".
Rodio je 1943. godine u Deržinsku, a školu je završio u Harkovu. Stihove je počeo da piše u 15. godini, ali ih sovjetski izdavači nisu prihvatili.
Kasnije se preselio u Moskvu gde je radio razne poslove - bio je prodavac, montažer, a zaposlen je bio i u livnici.
U SAD je emigrirao 1974. godine, a kasnije je živeo u Francuskoj čije je državljanstvo dobio 1987. godine.
U Rusiju se vratio 1991. i naredne godine dobio i rusko državljnstvo.
Poznat je i po aktivnoj političkoj delatnosti, a 1994. godine osnovao je Nacional-boljševističku partiju, koju je sud 2007. godine proglasio ekstremističkom i zabranio je.
Od jula 2010. bio je na čelu parije Druga Rusija koju je Ministarstvo pravde 2011. odbilo da registruje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.