Umro nekadašnji predsednik Zapadne Nemačke

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro nekadašnji predsednik Zapadne Nemačke

Bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Zapadne Nemačke Valter Šel, jedan od tvoraca politike pomirenja sa komunističkim blokom, umro je danas u 97. godini, saopštila je Slobodna demokratska partija Nemačke (FDP).

Nemačkom listu "Zidojče cajtung" rečeno je iz predsedničkog kabineta da je Šel umro posle duge bolesti, a vest o njegovoj smrti potvrdila je i FDP, čiji je bio dugogodišnji lider.

Rođen u Solingenu 8. jula 1919. godine, Šel je najpre radio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kao bankarski službenik, a tokom Drugog svetskog rata regrutovan je u vazduhoplovsto nacističke Nemačke.

Posle rata, postao je vođa FDP-a, vodećeg kreatora zapadnonemačke politike, bio je ministar za razvoj u vladama konzervativnih kancelara Konrada Adenauera i Ludviga Erharda, a funkcije ministra spoljnih poslova i zamenika kancelara u vladi Vilija Branta obavljao je od 1969. do 1974. godine.

Na čelo Zapadne Nemačke došao je 1974. i tu funkciju je obavljao pet godina.

Šel je još kao član Brantove vlade učestvovao u stvaranju nove "politike prema Istoku" (Ostpolitik), odnosno politike otvaranja i pomirenja sa komunističkim blokom i normalizacije odnosa sa Sovjetskim Savezom i Poljskom.

Bio je prvi zapadnonemački ministar spoljnih poslova koji je 1971. godine posetio Izrael, a kasnije je posetio i Peking, gde su Zapadna Nemačka i komunistička Kina postigle sporazum o uspostavljanju formalnih diplomatskih odnosa.

Godine 1978. priznao je da je bio član Nacionalsocijalističke partije tokom rata, ali je tvrdio da nije dobrovoljno podneo zahtev za učlanjenje.

Šel je iza sebe ostavio suprugu Barbaru i četvoro dece.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.