Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro jedan od poslednjih veterana Prvog svetskog rata

Jedan od poslednjih veterana Prvog svetskog rata 109-godišnji Žisten Tiveri, Francuz italijanskog porekla, umro je daleko od javnosti 5. oktobra na jugoistoku Francuske gde je sa porodicom živeo poslednjih 80 godina, saznaje francuska štampa

Sahranjen je u krugu porodice u Sen-Tropeu gde živi njegov sin, bivši visoki funkcioner Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), danas opozicioni poslanika u gradskoj skupštini.

Njegova sahrana je protekla bez ikakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državnih počasti.

Rođen 13. maja 1898 u mestu Kolinas, selu na jugu Sardinije, Tiveri je pristupio vojsci 1917. i vrlo brzo je bio ranjen u levu nogu. Rat je završio kao ordonans jednog oficira.

Napustio je Italiju 1920. zbog sve većeg jačanja Musolinijevog fašizma i otišao u Francusku gde je 20 godina kasnije dobio francusko državljanstvo.

Tiveri je dobio italijanski orden Ratnog krsta i Orden konjičkog reda Vitorija Veneta.

Poslednje priznanje koje mu je dodeljeno 2001. Italija je uvela kako bi ukazala čast poslednjim preživelim borcima Prvog svetskog rata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.