Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Džon Bakus, tvorac Fortrana

Njujork -- Džon Bakus, tvorac programskog jezika Fortran, umro u 82. godini.

Fortran je promenio i olakšao interakciju ljudi i kompjutera. Bakus, čiji je Fortran otvorio vrata za današnji softver, preminuo je u subotu, u američkoj državi Oregon, saopštio je IBM, firma u kojoj je Bakus radio.

Pre Fortrana, osmišljenog tokom pedesetih godina prošlog veka, kompjuteri su morali da budu programirani u sirovim nizovima brojeva koji su pokretali akcije u mašini. Fortran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bio programski jezik visokog nivoa jer je omogućio programerima da unose komande koje bi kompjuter potom preveo na sopstveni, mašinski jezik.

Taj uspeh je Bakusu 1977. doneo Turingovu nagradu, koju dodeljuje Asocijacija za kompjuterske mašine, a to je jedno od najvećih priznanja u toj industrijskoj grani.

Bakus je 1975. dobio i Nacionalnu medalju za nauku, a 1993. nagradu Čarls Stark Drejper, najviše priznanje Nacionalne akademije za inženjerstvo.

"Najveći deo mog rada potiče od toga što sam lenj. Nisam voleo da pišem programe, pa sam, pišući programe za izračunavanje projektilskih putanja na starom IBM-ovom modelu 101, počeo da pravim programski sistem kako bih olakšao pravljenje programa", rekao je svojevremeno Bakus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.