Umrla Indijka silovana u autobusu

Izvor: B92, 29.Dec.2012, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla Indijka silovana u autobusu

Nju Delhi -- Mlada Indijka koja je silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je u bolnici, a indijske vlasti pozvale su na smirenost. Silovateljima preti smrtna kazna.

Indijci su u znak protesta izašli na ulice prestonice. Indijka stara 23 godine, koju su šestorica muškaraca silovala i pretukla u autobusu u pokretu, umrla je u bolnici Maunt Elizabet, gde je poslednja dva dana lečena zbog teških povreda unutrašnjih organa.

"Uprkos naporima osmočlanog tima specijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolnice Maunt Elizabet da joj stabilizujuju stanje, ono se protekla dva dana neprekidno pogoršavalo", saopštila je uprava bolnice i navela da je devojka imala teške povrede, uključujući povrede mozga.

Policija je uhapsila šest muškaraca zbog sumnje da su 16. decembra silovali studentkinju u autobusu u pokretu. Napadači su nju i njenog prijatelja prebili čeličnim šipkama, dok su satima vozili autobus gradskim ulicama, čak i pored policijskih punktova. Na kraju su ih svukli i ostavili ih na putu.

Portparol policije Nju Delhija Radžan Bagat kazao je da će se silovatelji, ako budu proglašeni krivim, suočiti sa smrtnom kaznom, u slučaju zbog kojeg su Indijci na protestima širom zemlje zatražili zaštitu žena od seksualnog nasilja i strožije kažne za silovatelje.

Taj događaj izazvao je masovne proteste u Nju Delhiju i drugim indijskim gradovima na kojima je od vlade traženo da stane na kraj svakodnevnom maltretiranju žena.

Demonstranti su tražili i smrtnu kaznu ili kastraciju za silovatelje, koji po zakonu mogu da budu osuđeni na doživotnu robiju.

U jutrošnjem saopštenju, šef policije Nju Delhija Neradž Kumar pozvao je na smirenost, pošto je stanovništvo počelo da se okuplja nakon vesti o smrti silovane Indijke. Policija je zabranila pristup gradskoj četvrti u kojoj se nalaze sedište vlade i predsedništvo.

Indijski premijer Manmohan Sing kazao je da shvata bes sunarodnika i poručio je da vlada razmatra kazne za zločine kakvo je silovanje "kako bi povećala bezbednost žena", prenose svetske agencije.

Šef lokalne vlade Šila Dikšit takođe je pozvao na mir i poručio da će "veoma brzo biti donete čvrste odluke" kako bi se zaštitile žene u tom gradu.

Policija je poručila da će tolerisati mirne proteste samo u određenim četvrtima. Stotine policajaca nalaze se na ulicama Nju Delhija kako bi sprečile eventualne nemire.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminula silovana indijska glumica

Izvor: RTS, 29.Dec.2012

Preminula glumica koja je silovana u autobusu u Nju Delhiju. Građani izašli na ulice prestonice. Indijske vlasti pozivaju na smirenost...Mlada Indijka koja je ranije ovog meseca silovana u autobusu u Nju Delhiju preminula je sinoć u bolnici u Singapuru. Indijske vlasti pozvale su na smirenost sunarodnike,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.