Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultraortodoksni Jevreji protiv iznajmljivanja bicikala

Ultraortodoksni Jevreji usprotivili su se otvaranju servisa za rentiranje bicikala u Jerusalimu, jer bi radio i na jevrejski dan odmora šabat.

Oni ističu da je Jerusalim sveti grad i da bi tako njime valjalo upravljati.

Plan o servisu, zapravo bajk - šering sistemu (bike sharing), ima za cilj da se smanji saobraćajna gužva i da podsticaj turizmu u tom gradu, ali ultraorodoksni Jevreji se protive vožnji, bar na šabat. To je najnoviji nesporazum oko poštovanja šabata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u nedelju.

Ultraortodoksni smatraju da na taj dan ne bi trebalo da rade bioskopi, radnje i da se ne igra fudbal, između ostalog. "Mi to na to gledamo s najvećom ozbiljnošću, uradićemo sve da to sprečimo", najavio je član gradskog saveta Eliezer Rauhberger, ultraortodoksni Jevrejin, govoreći o planovima za vožnju bicikala sedam dana u nedelji, što znači i na šabat.

Takvih nesporazuma ima često u Jerusalimu. Sekularni stanovnici žele da žive kao i u svakom velikom gradu i da subotom mogu bar da idu u bioskop. Međutim, religiozni Jevreji, koji čine više od 20 procenata od 829.000 stanovnika i imaju veliki politički uticaj, smatraju Jerusalim specijalnim mestom, čija se svetost mora sačuvati.

Pomenuti plan iznajmljivanja bicikala, poput onog u Parizu, Londonu i Njujorku, ostvario bi se tek na proleće sledeće godine, ali ultraortodoksni već ističu svoje protivljenje.

Ultraortodoksni strogo poštuju jevrejski zakon, koji zabranjuje rad na dan odmora, uključujući upotrebu električnih aparata i vožnju automobila.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.