Ulice Honkonga pune uprkos zabrani okupljanja

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulice Honkonga "pune" uprkos zabrani okupljanja

Hongkong -- Hiljade prodemokratskih honkonških aktivista izašli su danas na ulice uprkos zabrani okupljanja i dan posle hapšenja više istaknutih ličnosti protestnog pokreta

Policija je zabranila okupljanje u subotu navodeći kao razlog okršaje s demosntrantima prethodne nedelje, koji su bili medju natežim od početka protesta u junu. Policija je ipak upozorila stanovništvo na mogućnost velikih poremećaja.

Da bi se zaobišla zabrana pozivi su upućeni za verska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okupljanja u Hongkongu, za koja nisu potrebne iste dozvole.

Početkom popodneva više hiljada ljudi okupilo se na stadionu u centralnom kvartu Vančaj i drugim delovima. Demonstranti u crnim majicama zauzeli su delove glavnih ulica i raskrsnica i krenuli u protestnu šetnju.

Policija je u očekivanju sukoba podigla nove ograde oko Kancelarije za vezu gde se nalaze televizije centralne kineske vlade. Takođe je rasporedila vodene topove. Visoki policijski zvaničnik rekao je da je policija u pripravnossti zbog mogućih novih sukoba sa radikalnim delovima pokreta.

Hongkong poslednja tri meseca prolazi kroz najtežu krizu od kad je vraćen Kini 1997. godine, sa takoreći svakodnevnim protestima koji ponekad prerastaju u sukobe sa policijom.

Na današnji dan je peta godišnjica od kada je Peking odbio zahtev da se organizuju opšti izbori u Hongkongu. Ta odluka izazvala je Pokret kišobrana iz 2014. godine, kada je 79 dana finansijski i politički centar grada bio okupiran. Okupljanje je sazvao Civilni front za ljudska prava, nenasilna organizacija koja je takođe iza najvećih okupljanja poslednjih meseci.

Prodemokratski pokret je danas u šoku i zbog hapšenja prethodnog dana kada je privedeno pet istaknutih aktivista i tri poslanika. Među privedenim su dva vodeća predstavnika Pokreta kišobrana Džošua Vong i Agnes Čou, stari 22 godine. Oni su uhapšeni u petak u zoru, optuženi za podsticanje na učestvovanje u nedozvoljenom okupljanju, i zatim su pušteni uz kauciju.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je na margini skupa u Helsinkiju juče ocenila da je situacija u Honkongu "izuzetno zabrinjavajuća".

U Vašingtonu predsednik SAD Donald Tramp je uputio poziv na smirenost i pozvao Peking da deluje "humano" prema demonstrantima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.