Ulaznica u Šengen zonu koštaće pet evra

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2016, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ulaznica" u Šengen zonu koštaće pet evra

Građani zemalja koje nisu članice Evropske unije, a kojima nisu potrebne vize za putovanje u Šengen zonu, plaćaće pet evra za "ulaznicu" u zemlje Šengena. Ovo će se, prema predlogu Evropske komisije, odnositi na osobe starije od 18 godina.

Kako je navela Evropska komisija, dozvola za ulazak u Šengen zonu, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provera, izdavaće se "onlajn" >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahteva. Komisija tvrdi da popunjavanje zahteva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.

Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštaće pet evra, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.

Evropska komisija tvrdi da je cilj uvođenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jačanje bezbednosnih provera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu. Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, a navodi se da će to doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbednosti.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je reč o režimu kontrole, lakšem za posetioce.

Uvođenje dozvola za putovanja najavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u septembru u govoru o stanju EU.

"Moramo da znamo ko prelazi naše granice. Do novembra ćemo predložiti automatski sistem koji će određivati ko može da putuje u Evropu. Tako ćemo znati ko putuje u Evropu još pre nego što stigne", rekao je Junker.

Evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimtris Avramopulos istakao je da je ETIAS "veza koja nedostaje" u upravljanju granicama, a "otvorenost Evrope ne može da ide po cenu sigurnosti".

Iako konačnu odluku o odobravanju ili odbijanju ulaska donose granične službe pojedinačnih zemalja koje obavljaju kontrolu u skladu sa šengenskim režimom, prethodna verifikacija putnika će ubrzati graničnu kontrolu i osigurati koordinisanu i harmonizovanu procenu građana trećih zemalja koji putuju bez viza.

Sistemom ETIAS upravljaće Evropska granična i obalska straža u saradnji sa nadležnim službama zemalja-članica i Europolom.

SAD imaju sličan sistem - ESTA, čija dozvola za putovanje košta 14 dolara po putniku. Nagađalo se da će dozvola EU koštati približno kao američka, odnosno 13 evra, ali se išlo i do 50 evra, što bi predstavljalo značajan izvor prihoda, međutim, Komisija je predložila simboličnih pet evra.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.