Ukrajina proterala mađarskog konzula

Izvor: N1 televizija, 04.Okt.2018, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina proterala mađarskog konzula

Ukrajina je objavila da je proterala mađarskog konzula posle skandala oko videa u kome Ukrajinci iz oblasti s mađarskom manjinom izgledaju kao da polažu zakletvu Mađarskoj.

Nota u kojoj se konzul proglašava "persona non grata" zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim diplomatskim statusom predata je mađarskom ambasadoru u Ukrajini, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Konzul je baziran u Beregovu, malom mestu u zapadnoj Zakarpatskoj oblasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << gde živi oko 100.000 etničkih Mađara. Naloženo mu je da napusti ukrajinsku teritoriju u roku od 72 sata, navodi se u saopštenju.

U septembru su ukrajinski mediji objavili video koji je navodno snimljen skrivenom kamerom u konzulatu u Beregovu.

Tu se vide ljudi koji kako izgleda kao da polažu zakletvu Mađarskoj, i obećavaju da će joj biti verni građani.

Čuje se glas osobe za koju ukrajinski mediji navode da je mađarski diplomata kako govori da bi bilo bolje da se taj video ne pojavi u javnosti i daju instrukcije ljudima da na granici pokažu samo svoj ukrajinski pasoš.

Kijev, koji zabranjuje dvojno državljanstvo, ali ga ne kažnjava, optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana da je poslednjih godina podelio oko 100.000 mađarskih pasoša mađarskoj manjini u Zakarpatskoj obasti.

Budimpešta s druge strane optužuje Kijev da krši prava te dijaspore i preti da će delovati u Evropskoj uniji i NATO, čiji je Mađarska član, da spreči njihovu saradnju s Kijevom.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ukrajina proterala mađarskog konzula

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2018

Ukrajina je objavila danas da je proterala mađarskog konzula posle skandala oko videa u kome Ukrajinci iz oblasti s mađarskom manjinom izgledaju kao da polažu zakletvu Mađarskoj. Nota u kojoj se konzul proglašava "persona non grata" zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim diplomatskim statusom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.