Ukrajina - iz minuta u minut - 25.07

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2014, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 25.07

26.07.2014. -

 17:30 Pogranična služba RF: Granate iz Ukrajine oštetile šest kuća u Rostovskoj oblasti - Šest kuća je oštećeno u pograničnoj oblasti Kujbiševskog rejona Rostovske oblasti RF prilikom granatiranja sa ukrajinske strane, saopštio je portparol pogranične službe FSB za Rostovsku oblast Vasilij Malajev.

Prema njegovim rečima, u petak, u Kujbiševskom rejonu eksplodiralo je više od 45 granata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od kojih je 10 palo na teritoriju farme Primiuskovo. On je dodao da se pucnjava nastavlja na susednom ukrajinskom graničnom prelazu "Marinovka."

Danas, ruski carinici su evakuisani iz kontrolnog punkta "Kujbiševo". U području punkta eksplodiralo je nekoliko ukrajinskih granate.



17:20
 Amvrosievka - Nacionalna garda posle napada Narodne vojske

17:05
 Amvrosievka - Nacionalna garda posle napada Narodne vojske



16:50
 Interpol je objavio međunarodnu poternicu za liderom ukrajinskih nacionalista - Za Dmitrijem Jarošem, liderom ukrajinske nacionalističke organizacije "Desni sektor", objavljena je Interpolova poternica, obaveštava sajt međunarodne organizacije.

Nalog je napisan na zahtev ruske strane. Jaroš je optužen za javno pozivanje na terorizam, između ostalog, i putem medija.

11. juna šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin izjavio je da niko od "kriminalaca sa istoka Ukrajine neće moći da izbegne odgovornost. On je naglasio da u Ukrajini iz vazduha granatiraju sirotišta i bolnice, od čega stradaju civili.



15:40
 Lugansk - posledice granatiranja

15:25
 RF optužuje Ukrajinu za korišćenje zabranjenih bombi - Rusko Ministarstvo odbrane ima uverljive dokaze da je na istoku Ukrajine Nacionalna garda koristila zabranjenu municiju od fosfora, izjavio je zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Viktor Poznihir.

Dokazi, koji potvrđuju upotrebu fosfornih bombi od strane ukrajinske vojske - fiksirana velika brzina pada municije, rasejavanje jako zagorelih elemenata na velikom prostoru i veliki požari sa visokom temperaturom gorenja.

Prema informacijama ruskih vlasti, Oružane snage Ukrajine su koristile zabranjenu municiju u junu i julu tokom granatiranja Slavjanska, Kramatorska, Semjonovke, Lisičanska i Donjecka.



15:10
 Rosavijacija: piloti su još pre katastrofe Boinga javljali o kvarovima GPS - Ukrajina treba da pruži informacije o tome, da li su na dan katastrofe malezijskog Boinga u istočnoj Ukrajini korišćena sredstva za ometanje navigacionog sistema GPS, smatra ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj (Rosavijacija).

"Ranije "Rosavijacija" je dobijala informacije od posada ruskih aviona o kvarovima GPS preko teritorije Ukrajine", - rekao je šef Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Aleksandar Neradko novinarima u petak.

Poznato je da su ukrajinski aviodispičari dozvolili odstupanje Boinga od trase, usled čega se lajner pomerio bliže severu, ka zoni intenzivnih borbi.



14:55
 Narodna vojska u Gorlovci

14:40
 Miting podrške za Donbas u Srbiji

14:30
 Stalni predstavnici EU nastaviće razgovore o sektorskim sankcijama protiv Rusije 29. Jula - Komitet stalnih predstavnika EU obratio se Evropskoj komisiji da pripremi dokument o uvođenju sektorskih sankcija protiv Ruske Federacije, saopštio je diplomatski izvor.

O ovom pravnom aktu, 29. jula će se održati dopunski razgovori.

Zvanični predstavnik Evropske komisije Džonatan Tod izjavio je da će komisija u najskorije vreme, u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove, predstaviti dokument u kojem će se naći glavne odredbe novih mera protiv Rusije.

One treba da obuhvate aktivnosti u oblastima kao što su pristup tržištima kapitala, odbrana i robe dvostruke namene, izvoz osetljivih tehnologija u energetskom sektoru.

14:15
 Rusija i Italija zaustavile rad na izgradnji podmornice - Rusija i Italija su zaustavile na neodređeno vreme rad na izradi male podmornice S-1000 zbog "neizvesne" političke situacije, saopštio je generalni direktor OAO "CKB Rubina" Igor Viljnit. Zajednički projekat na izgradnji male ne-nuklearne podmornice pokrenut je 2004. godine.



14:05
 Ukrajinski mlečni proizvodi zabranjeni u Rusiji - Rusija od 28. jula ograničava uvoz mleka i mlečnih proizvoda sa teritorije Ukrajine, saopštila je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor. U službi su saopštili da oni ne odgovaraju sertifikatu kvaliteta i time predstavljaju opasnost, jer su napravljeni korišćenjem palminih masti nepoznatog kvaliteta i porekla.

13:50 Ukrajina: „turčizam“ i lov na veštice - U Ukrajini je započeo proces vanrednih parlamentarnih izbora. U Vrhovnoj radi je objavljeno da je došlo do raspada vladajuće koalicije „Evropski izbor“. Iz nje su izašle frakcije partije UDAR bivšeg boksera, a sada gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička i desno-nacionalističkog saveza „Svoboda" odioznog Olega Tjagniboka. Kako je sam Tjagnibok izjavio: „parlament koji prikriva moskovsku struju, ne bi trebalo da postoji“.

Pod „moskovskom strujom“ u Radi, inicijatori Majdana vide pre svega ukrajinske komuniste. Već su ih praktično izbacili iz parlament- a u sredu se to i bukvalno dogodilo. Lidera KPU Petra Simonenka su izneli is sale. Eksperti i novinari govore o „lovu na veštice“ koji sve više uzima maha.

Komunisti u Radi su smetali odavno- i temperamentni ukrajinski poslanici iz desničarske koalicije to nisu skrivali. Ultraradikali su odavno, još sa govornice prema komunistima nastupali neprijateljski i pokazujući pesnice. Čitajte više

13:35 Kolona kijevskih snaga kod Donjecka

13:25 Narodna vojska napustila Lisičansk - Grad Lisičansk (90 km od Luganska), zauzela je Nacionalna garda Ukrajine, saopštili su u štabu Luganske Narodne Republike. Ukrajinska vojska, pre nego što će ući u grad, zasula ga je raketama iz sistema "Grada" i haubicama. Mnoge kuće su uništene. Lisičansk je sada na ivici humanitarne katastrofe, nema svetla, vode i gasa. Stanovnici masovno napuštaju svoje domove.



13:10 Zapad VS Rusija: izolacija nemoguća - Moskva strogo poštuje norme međunarodnog prava i svoje obaveze pred partnerima. Ipak, u pogledu Rusije, pa i drugih zemalja, sve češće se čuje jezik ultimatuma i sankcija. Sam pojam državnog suvereniteta se briše, neugodni režimi, zemlje koje sprovode nezavisnu politiku ili jednostavno stoje na putu nečijih interesa, destabilišu se. Radi toga u opticaju su takozvane revolucije u boji – a ako nazovemo stvari svojim imenom, državni udari – izjavio je ruski predsednik.

Sa Rusijom takav scenario neće proći, ubeđen je Vladimir Putin.

- Ako se vratimo scenarijima ovakve vrste u celini, to je apsolutno neprihvatljivo i kontraproduktivno. To ruši savremeni svetski predak. Nesumnjivo, ovakvi metodi protiv Rusije direktno neće proći. Recepti koji deluju protiv slabih zemalja, pogođenim unutrašnjim protivrečnostima, konfliktima, kod nas neće delovati. Građani Rusije to neće dopustiti. Čitajte više



12:55
 Donbas - pregled vesti



12:40
 Obama i premijer Holandije izrazili su neophodnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije - Američki predsednik Barak Obama i premijer Holandije Mark Rute tokom telefonskog razgovora izrazili su neophodnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije, saopštava Bela kuća.

Dvojica lidera veruju da Ruska Federacija nije preduzela nikakve korake na de-eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine u poslednjih nedelju dana, nakon katastrofe malezijskog Boinga.

Obama je takođe razgovarao i sa premijerom Australije Tonijem Abotom. Oni su naglasili značaj hitnog dostupa mestu katastrofe međunarodnim istražiteljima.

12:25 Nad Ukrajinom su mogli oboriti Boing tokom vežbi PVO - Malezijski Boing su mogli oboriti tokom vežbi PVO Ukrajine, saopštio je predstavnik jedne od bezbednosnih struktura Ukrajine.

Prema njegovim rečima, 17. jula jedinice PVO Ukrajine izvodile su vežbe na uklanjanju blokade sistema za lansiranje raketa. Vanredna situacija tokom njenog izvođenja mogla je izazvati tragediju.

On je napomenuo da je komandantu 156. zenitnog raketnog puka bilo naloženo da obavi vežbu borbenih izračunavanja prilikom pokrivanja kopnene grupacije vojske u predgrađu Donjecka – trebalo je da se uvežbaju divizioni, postignu ciljevi i da se ispuni sav algoritam u praćenju i uslovnom uništavanju ciljeva raketom ZRK „Buk-M1“.

On je dodao da nije bilo predviđeno stvarno lansiranje raketa, uprkos činjenici da su komandantima baterija bili dati ključevi za razblokiranje sistema i ispaljivanje raketa.

Izvor je saopštio da se istragom nesreće bave radnici SBU. Uveče na dan nesreće, oni su uzeli komandanta baterije sa posadom.

12:10 Ukrajina uskoro može postati vojni partner NATO - SAD bi mogle uskoro da daju Ukrajini status privilegovanog vojnog partnera NATO, saopštava agencija UNIAN, pozivajući se na bivšeg šefa spoljne obaveštajne službe Ukrajine Nikolaja Malomuža.

On smatra da i Senat i Kongres SAD podržavaju ovu odluku. Primećuje se da takav status omogućava Ukrajini da dobija sredstva od Sjedinjenih Američkih Država za kupovinu i zakup vojne opreme i sistema odbrane i pravo na nabavku vojne opreme i oružja za vreme rata.

11:55 Marinovka - posledice granatiranja - puste ulice

11:45
 EU dobila podatke Ministarstva odbrane RF o padu Boinga - Šef Delegacije EU u Moskvi Vigaudas Ušackas saopštio je da je EU dobila podatke Ministarstva odbrane RF o nesreći malezijskog Boinga na istoku Ukrajine i da se sada analiziraju.

On je istakao da je neophodno da se obezbedi puni pristup svim informacijama i mestu nesreće, kako bi nezavisni i profesionalni stručnjaci mogli da utvrde sve činjenice na osnovu kojih bi se mogli izvući zaključak o okolnostima nesreće i krivcima za katastrofu.

21. jula Ministarstvo odbrane je saopštilo da je avion nakon preleta teritorije Donjecka odstupio od planirane trase za 14 km. Pored toga, na udaljenosti od 5 km od Boinga leteo je ukrajinski Su-25.

Kijevske vlasti su kasnije saopštile da se Boing tokom leta vazdušnim prostorom Ukrajine nalazio u granicama utvrđene trase.

11:30
 Vašington ne zna ko je oborio Boing iznad Ukrajine - Sjedinjene Države još uvek tačno ne znaju koja strana je pustila projektil koji je oborio malezijski avion iznad Ukrajine, priznala je portparol Stejt departmenta Meri Harf na brifingu za novinare.

Ipak, odgovornost za tragediju SAD, kao i ranije, stavljaju na Rusku Federaciju. Pri tom, informacije koje mogu da potvrde ili opovrgnu mišljenje američke strane - podaci američke vazduhoplovno-obaveštajne službe - Vašington još uvek nije objavio, i to će uraditi kada bude neophodno, rekla je Harf.

Ona je takođe dodala da istraga mora da se nastavi.

11:15
 Poslanik Rade Ukrajine: zatvoriti granicu i ubacivati diverzantske grupe u Rusiju - „Da vam kažem kao vojnik. Ne može se više ovo trpeti. Prvo, treba zatvoriti granicu, a drugo, ako Rusija žestoko udara po nama sa svoje teritorije, isto tako treba napadati ili organizovati diverzantske akcije na ruskoj teritoriji“, izjavio je poslanik Vrhovne rade Andrej Gricenko, a prenosi sajt Navigator.ru



11:00
 Holandija će poslati 40 vojnika da tragaju za žrtvama avionske nesreće pod Donjeckom - U traganju za telima poginulih u avionskoj nesreći na istoku Ukrajine pomagaće 40 holandskih vojnika. Ovu odluku je donela Vlade kraljevine, čijih građana je najviše bilo u zlosrećnom putničkom avionu - 193.

Premijer države Mark Rute uverio je da vojnici neće biti naoružani i da neće biti uključeni u obezbeđivanje mesta katastrofe.

On je saopštio da u ovom trenutku iz Harkova u područje avionske nesreće kreću dva holandska forenzičara koji će danas početi da tragaju za ostacima. U narednim danima njihov broj će se povećati na 23 ljudi.



10:45
 Bi-Bi-Si skinuo reportažu sa očevicima rušenja Boinga, jer ne odgovara uređivačkim kriterijumima - Ruska služba Bi-bi-Si-ja skinula je prilog o padu malezijskog Boinga 777 sa svog sajta. Na društvenim mrežama je zbog toga usledio talas protesta. Mnogi su u tom činu videli cenzuru. Glavni urednik Jan Leder na sajtu je saopštio da prilog ne odgovara uredničkim kriterijumima Bi-Bi-Si-ja i ima nekoliko propusta.

U reportaži dopisnice Olge Ivšine našla su se svedočenja očevidaca pada malezijskog aviona u Ukrajini i mišljenja pripadnika Samoodbrane, ljudi, koji se retko mogu videti i čuti u materijalima zapadnih medija. Međutim korisnici su nakratko mogli da se upoznaju sa alternativnim pogledom na tragediju, jer je uskoro prilog skinut sa sajta Bi-Bi-Si-ja i sa društvenih mreža.

Kasnije je glavni urednik Ruske službe Bi-Bi-Si-ja Jan Leder rekao da je kompaniju nateralo da povuče reportažu to što nije imala „kompletnu strukturu“ i što „nije u skladu sa uređivačkim kritrijumima Bi-Bi-Si-ja“.Čitajte više

10:30
 Kanadsku listu sankcija popunilo 10 kompanija iz Rusije - Kanada je uvela nove sankcije Ruskoj Federaciji u vezi sa krizom na jugoistoku Ukrajine. Svoju crnu listu Otava je popunila sa 10 kompanija i banki. Pod sankcijama su se našli: "Vnešekonombank", "Gazprombank", koncern "Almaz-Antej" i "Kalašnjikov".

Pod sankcijama su se našle i vlasti republika Donjecka i Luganska i 8 njihovih predstavnika.

Sankcije nameću ograničenja na dodatna finansiranja navedenih energetskih i finansijskih kompanija. Protiv sankcionisanih lica sa liste uvode se ekonomska i vizna ograničenja.

Do sada, pod sankcije Kanade našlo se ukupno 110 pojedinaca i kompanija iz Rusije.



10:15
 Nove sankcije EU stupiće na snagu 25. jula - Evropska unija je objavila da će nove sankcije protiv Rusije i Ukrajine stupiti na snagu uveče 25. jula, nakon objavljivanja u Službenom listu EU. Na crnu listu je dodato 15 ljudi i 18 kompanija.

Juče, Komitet ambasadora 28 zemalja-članica Evropske unije, na sastanku u Briselu odlučio je da proširi listu na kojoj se sada nalaze 72 pojedinca i dve kompanije.

Ambasadori su odlučili da prošire kriterijume po kojima se "crna lista" može popunjati novim imenima. To će dati mogućnost da se zabrani izdavanje viza i zamrzne imovina.

Komitet je razmatrao i dodatne restriktivne mere koje se tiču trgovine i investicija na Krimu i Sevastopolju.



10:00
 Posledicve granatiranja Gorlovke

09:45
 Uskoro nova hapšenja ukrajinskih zločinaca - Uskoro će nova lica biti uhapšena zbog zločina u Ukrajini, izjavio je u šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin, ne navodeći detalje.

Trenutno je pod istragom ukrajinska žena pilot Nadežda Savčenko, uhapšena zbog sumnje da je umešana u ubistvo ruskih novinara na istoku Ukrajine.

Istražni komitet je ranije pokrenuo krivični postupak zbog zabranjenih sredstava i metoda vođenja rata u Ukrajini. Optuženi su ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov i sponzor ukrajinskih oružanih formacija, gubernator Dnjepropetrovske oblasti Igor Kolomojski.

09:30
 Narodna vojska spremna za kontra-napad u Koževnom

09:15
 Lukaševič: OEBS na rusko-ukrajinskoj granici

09:00
 „Sredstva masovne histerije“: Zapadni mediji sami imenuju krivce za pad Boinga - Zapadni mediji uporno nastavljaju da optužuju Rusiju za rušenje malezijskog Boinga 777, bez obzira na nedostatak bilo kakvih dokaza za to. Pokrenutu medijsku mašineriju teško je zaustaviti, prenosi Raša tudej na svom sajtu na ruskom jeziku.

Kritičarima, vojnim stručnjacima i televizijskim voditeljima bilo je potrebno manje od jednog dana kako bi ruskog predsednika proglasili krivim za rušenje aviona sa leta MH17. Predstavnici američkih obaveštajnih službi izjavili su 22. jula da nemaju dokaze direktne umešanosti Rusije u avionsku nesreću.

Oni su, takođe, izjavili da ne znaju ko je povukao obarač. Ali u medijima je prisutna jaka inercija: nedostatak dokaza nije zaustavio mnoge novinare, koji su očigledno, sasvim sigurni u to ko je kriv.

Većina američkih medija distancira se od svih informacija ruske vlade, nazivajući ih propagandnim. Nedavno je Rusija predočila dokaze prema kojima je Ukrajina mogla da obori avion. Moskva pri tome nije optužila Kijev. Međutim, mnogi novinari jasno su dali do znanja da ne nameravaju da se na isti način odnose prema svim izvorima.

Nakon što su zvaničnici Sjedinjenih Država priznali da nema dokaza o umešanosti ruskog predsednika u avionsku nesreću, američki mediji su odmah počeli da traže koga bi mogli da optuže umesto njega.

Istraga na istoku Ukrajine tek počinje, međutim, mediji žude za ishitrenim zaključcima i optužbama i isto tako brzom presudom.



08:45
 Imenovan v.d. premijera Ukrajine - Vršilac dužnosti premijera Ukrajine će biti potpredsednik vlade, ministar za regionalni razvoj Vladimir Grojsman, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

Premijer Arsenij Jacenjuk je u Vrhovnoj radi u četvrtak izjavio da podnosi ostavku. On je taj korak motivisao raspadom parlamentarne koalicije i blokiranjem vladinih inicijativa. Pored ostalog, on je optužio poslanike parlamenta da su ostavili zaposlene u javnom sektoru bez plata, i nisu dozvolili Ukrajini „da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa“.



08:30
 Mobilizacija ukrajinske vojske- obraćanje majkama

08:15
 Kijev spreman da nastavi pregovore sa Moskvom o gasu - Ukrajina je u svakom trenutku spremna da nastavi pregovore sa Rusijom i Evropskom komisijom o isporukama gasa, izjavio je ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan, koji je u četvrtak doputovao u Brisel na konsultacije sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom.

Prodan je rekao da će trostrani pregovori o gasu biti jedna od tema današnjih konsultacija sa komesarom EU.



08:00
 Pregled vesti za 24.07.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 25.07[2014-07-26 10:29:49]

 17:30 Pogranična služba RF: Granate iz Ukrajine oštetile šest kuća u Rostovskoj oblasti - Šest kuća je oštećeno...

Kamilji grip prenosi se vazdušno-kapljičnom infekcijom, smatraju naučnici[2014-07-25 15:04:08]

Naučnici iz Saudijske Arabije samtraju da se virus MERS-CoV (kamilji grip), koji se širi po svetu...

Naučnici utvrdili kada su ljudi skloniji da lažu[2014-07-25 14:54:02]

Američki naučnici su došli do zaključka da sklonost ljudi da lažu zavisi od njihovog hronitipa, saopštava...

Omladinski forum SahaSeliger-2014. u Jakutiji[2014-07-25 14:49:25]

Više od 450 učesnika iz regiona Dalekog Istoka doputovalo je u Jakutiju radi učešća u Trećem...

MMF precenio Ukrajinu[2014-07-25 14:24:43]

Posle inspekcijske posete Ukrajini, eksperti MMF revidirali su prognozu rasta ukrajinske ekonomije. Zbog nastavka vojnih dejstava,...

Računica u korist lire[2014-07-25 13:37:31]

Posle susreta ministara ekonomije Rusije i Turske Alekseja Uljukajeva i Nihata Zejbekčija u okviru biznis-dvadesetorice u...

Stalni predstavnici EU nastaviće razgovore o sektorskim sankcijama protiv Rusije 29. Jula[2014-07-25 13:36:03]

Komitet stalnih predstavnika EU obratio se Evropskoj komisiji da pripremi dokument o uvođenju sektorskih sankcija protiv...

Na mestu pada alžirskog aviona pronađena crna kutija[2014-07-25 13:34:36]

U Maliju je pronađena jedna od 4 crne kutije alžirskog aviona koji se srušio. Ona je...

Rusija i Italija zaustavile rad na izgradnji podmornice[2014-07-25 13:32:07]

Rusija i Italija su zaustavile na neodređeno vreme rad na izradi male podmornice S-1000 zbog "neizvesne"...

Narodna vojska napustila Lisičansk[2014-07-25 13:25:45]

Grad Lisičansk (90 km od Luganska), zauzela je Nacionalna garda Ukrajine, saopštili su u štabu Luganske...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Farma

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogranična služba RF: Granate iz Ukrajine oštetile šest kuća u Rostovskoj oblasti

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2014

26.07.2014. -..Šest kuća je oštećeno u pograničnoj oblasti Kujbiševskog rejona Rostovske oblasti RF prilikom granatiranja sa ukrajinske strane, saopštio je portparol pogranične službe FSB za Rostovsku oblast Vasilij Malajev...Prema njegovim rečima, u petak, u Kujbiševskom rejonu eksplodiralo...

Nastavak na Vostok.rs...

Markin: Ukrajinske snage bezbednosti namerno pucale na ruske istražitelje

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2014

26.07.2014. -..Posle otvaranja vatre sa ukrajinske teritorije, ruski istražitelji su pokrenuli krivični postupak, saopštio je zvanični predstavnik Istražnog komiteta (IK) RF Vladimir Markin...25. jula u Kujbiševskom rejonu Rostovske oblasti (jug Rusije) istražni tim je vršio inspekciju područja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.