Ukrajina - iz minuta u minut - 22.06

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2014, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina - iz minuta u minut - 22.06

23.06.2014. -

 21:10  U Donjeckoj oblasti dignuta pruga u vazduh - U Donjeckoj oblasti prilikom prolaska voza „Ruskih železnica“ dignuta je u vazduh pruga. Četrnaest vagona je iskočilo iz šina, saopštila je ruska kompanija. Mašinovođa i drugi članovi posade nisu povređeni, istraga je u toku.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
20:50
  Rudari uzeli oružje u ruke

20:35
  Evakuacija dece iz Kramatorska

20:25
  Kod Luganska uništena kolona ukrajinskih oklopnih vozila - Snage Samoodbrane uništile su kolonu oklopnih vozila ukrajinskih vojnih snaga kod Luganska, saopštio je predstavnik pres-službe Luganske narodne republike.

U rejonu naselja Melovoe na granici sa Rusijom snage Samoodbrane, delujući nezavisno od vlasti Luganske narodne republike, uništile su kolonu ukrajinskih oklopih vozila rekao je on.

Prema njegovim rečima u sukobu između Samoodbrane i vojnih snaga spaljena su dva tenka ukrajinske vojske. Samoodbrana je zaplenila nekoliko jedinica oklopnih vozila. Nema podataka o nastradalima i povređenima ni sa jedne strane.



20:15
  Lavrov razgovarao sa Kerijem o situaciji o Ukrajini - Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov i američki državni sekretarn Džon Keri razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini. Razgovor je inicirala američka strana i ticao se nedavno donetog „mirovnog plana“ ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o regulisanju konflikta na jugoistoku Ukrajine.

Lavrov je naglasio da je Rusija uvek podržavala prekid vatre. Ali to je samo prvi korak, najvažnije je započeti dijalog bez ultimatuma i uz uvažavanje pozicije onih, koji realno kontrolišu situaciju na jugoistoku Ukrajine.

Ruski ministar je takođe naglasio neophodnost da Kijev zauzme konstruktivan stav po pitanju cene ruskog gasa.



20:05
  Putin pozdravlja preliminarne kontakte lidera „Ukrajinskog izbora“ na jugoistoku - Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravlja informaciju o prvim kontaktima lidera društvenog pokreta "Ukrajinski izbor" Viktora Medvedčuka u Donjecku i Lugansku. Ovo je saopštio portparol šefa ruske države Dmitrij Peskov.

On je naglasio da Medvedčuk dosledno podržava ideju federalizacije Ukrajine. „Istovremeno cenjen je u Kijevu, a poznaju ga i na Zapadu“, rekao je Peskov.

„Ruski predsednik više puta je izjavljivao da je regulisanje krize u Ukrajini moguće samo putem mirnog dijaloga i uvažavanja interesa istočnih ukrajinskih regiona“, naglasio je portparol.

19:55
  Proglašeno vanredno stanje u većem delu Rostovske oblasti - Vanredno stanje zbog izbegličkog talasa iz Ukrajine uvedeno je u 31 od 55 opština Rostovske oblasti, izjavili su u vladi regiona.

U Rostovskoj oblasti je utočište našlo više od 13,8 hiljada ljudi. više od pet hiljada su deca.

Svakodnevno ukrajinsku granicu pređe oko 10 hiljada državljana Ukrajine. Deo njih ostaje u Rostovskoj oblasti. U Ministarstvu za vanredne situacije kažu da ukrajinskih izbeglica ima u više od 10 ruskih regiona.



19:45
  Trofej Samoodbrane kod Slavjanska

foto : Dmitriй Stešin i Aleksandr Koc (Rusi koji su pronašli Srbe u Libiji)



19:35  
Kijevske snage sprečavaaju snabdevanje Donjecka vodom za piće - Rezerve vode u Donjecku dovoljne su samo za naredna dva dana. Grad je na granici humanitarne katastrofe, sistem vodosnabdevanja je uništen, ukrajinska vojska ne dozvoljava njegovo obnavljanje, a na ekipe za otklanjanje kvarova se puca. Među njima ima poginulih, objavljeno je danas na sajtu Olega Carjova.

Ranije je premijer Donjecke narodne republike Aleksandar Borodej izjavio da se region nalazi na ivici humanitarne katastrofe, jer su crpne stanice, koje sanbdevaju gradove, uništene. U svim rejonima Donjecka u prepodnevnim časovima stanje je bilo redovno, tokom noći u Donjecku nije bilo incidenata. Otvoreni su svi parkovi, ugostiteljski objekti i tržni centri.

Prema podacima pres-službe Voda Donbasa za 19. jun je bilo planirano puštanje u probni rad pumpnog agregata na prvom usponu kanala Severni Donjeck – Donbas. Međutim, zbog borbenih dejstava i zatvorenih puteva u rejonu naselja Semjonovka, saradnici kompanije nisu mogli da dođu na crpnu stanicu. U Konstatinovki i Selidovu zbog lošeg pritiska voda teško dolazi do viših spratova. U Volnovahskom rejonu stanje je i dalje kritično. Na inicijativu regionalne administracije održan je sastanak sa šefovima benzinskih pumpi, posle koga je za naredna tri dana obezbeđeno gorivo za vozila, koja dovoze vodu stanovništvu. U Krasnoarmejskom rejonu, pojedinim mestima dostavlja se samo tehnička voda, prenosi Itar Tass.

19:25  
Petnaest ukrajinskih graničara tražilo azil u Rusiji - Petnaest ukrajinskih graničara koji su se u noći između petka i subote sakrili na ruskoj teritoriji odlučili su da ostanu u Rusiji, rekao je za RIA Novosti izvor u organima reda Rostovske oblasti.

Više od 80 ukrajinskih graničara je te noći prešlo prelaz Izvarino-Donjeck, bežeći od okršaja sa snagama samoodbrane, dvoje ljudi je ranjeno.

Petnaest ukrajinskih graničara je tražilo azil u Rusiji, jer, kako su objasnili, strepe da će im se nacionalisti Desnog sektora svetiti.



19:20  Pripadnik Samoodbrane u Slavjansku foto: politikus.ru



19:15  
Kijevski ekstremisti ispred ruske ambasade u Kijevu

19:05  
Nacionalna garda Ukrajine granatira selo pored granice - Nacionalna garda Ukrajine granatirala je selo Ananijevka u neposrednoj blizini granice sa Rusijom, kažu u pres službi Luganske narodne republike.Zasad nema informacija o žrtvama.

Snage Samoodbrane već više puta saopštavaju o napadima ukrajinskih snaga. 21. juna je vojska granatirala Aleksandrovsko-Nevski hram u Slavjansku.

U petak je predsednik Ukrajine Petar Porošenko naredio svim jedinicama prekid vatre na nedelju dana. On je takođe predstavio mirovni plan. Samoodbrana ne veruje Porošenku i sprema se da pruži otpor.



18:50  
OUN: Pomoć ukrajinskim izbeglicama u Rusiji savršeno organizovana - Šatorski kamp u Rostovskoj oblasti za izbeglice iz Ukrajine je „savršeno organizovan“, izjavio je predstavnik Uprave Vrhovnog komesara OUN u Rusiji za izbeglice Baisa Vak Voja. Prema njegovim rečima, za 22 godine rada u UN on prvi put vidi da je jedna država preuzela na sebe svu odgovornost da bi obezbedila izbeglice svim potrebnim, uključujući dostup internetu i deljenje SIM kartica. Predstavnik OUN je naglasio da je sve urađeno bez pomoći međunarodnih organizacija.



18:40  
Igor Strelkov: Kijev sprema "Blickrig"

18:30  
Putin: Porošenkove namere se moraju potvrditi prekidom vatre - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u celini podržao odluku Petra Porošenka da realizuje plan kojim će se kriza u Ukrajini regulisati na miran način, ali ujedno naglasio da te namere moraju da budu potvrđene pravim prekidom vatra. Vladimir Putin je to rekao za vreme telefonskog razgovora sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom, kažu u Kremlju.

Sinoć su u predsedničkoj administraciji izjavili da Putin poziva sve zaraćene strane u Ukrajini da prekinu sukob. Putin je rekao da mirovni plan Petra Porošenka ne može biti realizovan bez preduzimanja praktičnih koraka za početak pregovora.



18:20  
Lavrov i Keri o mirovnom planu Porošenka - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su preko telefona o mirovnom planu predsednika Ukrajine Petra Porošenka. Razgovor je obavljen na inicijativu američke strane. Lavrov je naglasio da je deeskalacija unutarukrajinske krize nemoguća bez potpunog prekida vojnih akcija i dogovaranja trajnog a ne privremenog primirja. Ruski ministar je takođe rekao da Kijev mora odustati od ultimatuma i uspostaviti ravnopravni dijalog sa predstavncima Luganska i Donjecka.



18:05  
Pučkov: Ukrajinske izbeglice će dobiti još hrane i šatora - U najskorije vreme u Rostovsku oblast, gde se nalazi veći deo izbeglica iz Ukrajine, će stići još 2 aviona sa humanitarnom pomoći, saopštio je ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov.

Il-76 će dostaviti šatore, dečju hranu, posteljinu i hranu.

Nešto ranije je vršilac dužnosti gubernatora Rostovske oblasti Sergej Bondarev zatražio podršku. MVS je za poslednja dva dana dopremio u pogranične regione oko 120 tona humanitarne pomoći za izbeglice.



17:55  
Manevri Vojske RF u Centralnom vojnom okrugu

17:45  
Dejstvo kijevskih snaga kod Slavjanska

17:30  
Protest protiv rata u Kijevu

17:10  
Pucano na autobus sa decom na rusko-ukrajinskoj granici - Napadnut je autobus sa decom na rusko-ukrajinskoj granici, saopštio je predstavnik predsednika RF za dečja prava Pavel Astahov.

Deca-izbeglice su evakuisana iz regiona ratnih dejstava na jugoistoku Ukrajine u Rostovsku oblast. Prema rečima Astahova, vozač je uspeo da umakne i ni jedno dete nije povređeno. Autobus se sada nalazi na teritoriji RF. Istražuju se sve okolnosti incidenta. Ranije je Astahov saopštio da je u vojnoj operaciji u Ukrajini ubijeno petoro dece.

17:00  
Putin: Porošenkove namere se moraju potvrditi prekidom vatre - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u celini podržao odluku Petra Porošenka da realizuje plan kojim će se kriza u Ukrajini regulisati na miran način, ali ujedno naglasio da te namere moraju da budu potvrđene pravim prekidom vatra.

Vladimir Putin je to rekao za vreme telefonskog razgovora sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom, kažu u Kremlju.

Sinoć su u predsedničkoj administraciji izjavili da Putin poziva sve zaraćene strane u Ukrajini da prekinu sukob. Putin je rekao da mirovni plan Petra Porošenka ne može biti realizovan bez preduzimanja praktičnih koraka za početak pregovora.



16:50  
Sa ukrajinske strane otvorena vatra na prelaz Gukovo - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su preko telefona o mirovnom planu predsednika Ukrajine Petra Porošenka. Razgovor je obavljen na inicijativu američke strane.

Lavrov je naglasio da je deeskalacija unutarukrajinske krize nemoguća bez potpunog prekida vojnih akcija i dogovaranja trajnog a ne privremenog primirja.

Ruski ministar je takođe rekao da Kijev mora odustati od ultimatuma i uspostaviti ravnopravni dijalog sa predstavncima Luganska i Donjecka.



16:40  
Slavjansk - borbe se nastavljaju 

16:30  
Sa ukrajinske strane otvorena vatra na prelaz Gukovo - Granični prelaz Gukovo u Rostovskoj oblasti je zatvoren pošto je sa ukrajinske strane otvorena vatra, saopštio je predstavnik oblasne granične uprave Federalne službe bezbednosti Rusije Vasilij Malaev.

Drugi prelazi, Kujbiševo i Novošahtinsk, su nakon kraćeg prekida rada ponovo otvoreni.

Novošahtinsk je granatiran u petak. Oštećena su zdanja i povređen je jedan carinik.



16:20  
Poziv na odbranu Donbasa

16:10  
Ekstremisti demolirali odeljenje Sberbanke u Kijevu - Ekstremisti su demolirali odeljenje Sberbanke u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji. Maskirani ljudi su razbijali stakla kamenjem i bacali pirotehnička sredstva. U zdanje nisu ušli. Prethodno se nekoliko stotina ekstremista sa ukrajinskim zastavama okupilo ispred Kijevo-Pečerske lavre i izvikivalo nacionalističke parole.



15:25  
FMS Rusije: Humanitarna katastrofa na jugoistoku Ukrajine - Humanitarna katastrofa na jugoistoku Ukrajine svakim danom je sve veća, izjavio je zamenik direktora Federalne migracione službe Ruske Federacije Anatolij Kuznjecov na sednici radne grupe vladine komisije za vanredne situacije.

On je saopštio da na teritorijama Rusije pored granice sa Ukrajinom sada ima više od 18 hiljada Ukrajinaca, više od dve hiljade je prešlo u druge regione. Status izbeglica ima 250 ljudi. „Ljudi beže od rata. Neko očekuje promene i nada se da će se vratiti, neko odlučuje da ostane“, - rekao je Kuznjecov.

Federalna migraciona služba rešava pitanje promene kvota za privremeni boravak u regionima u kojima se nalaze izbeglice.



15:15  
Putin: Rusija pod vatrom sa teritorije Ukrajine - Teritorija Rusije je bila gađana sa ukrajinske strane u noć na 22. jun, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posle polaganja venca ispred Večne vatre, na spomenik Neznanom junaku u Moskvi povodom Dana sećanja i tuge.

„Vojni sukobi i dalje traju. Ne mogu sa sigurnošću da kažem ko je za to (napad na teritoriju Rusije) odgovoran. Da li regularna armija, ili takozvani oružani odredi nekih desničarskih snaga. Ali to se događa“, - rekao je predsednik države.

Putin je apelovao da se ratni sukob prekine i naglasio da smatra važnim da se u Ukrajini uspostavi dijalog između svih strana u konfliktu, da se nađe kompromis koji bi odgovarao svim stranama, i da ljudi koji žive na jugoistoku osete da su deo te države“.



15:00  
Nariškin protiv fašizma u „bratskoj zemlji“ - Predsednik Državne dume Rusije Sergej Nariškin je izrazio žaljenje jer fašizam ponovo dolazi do izražaja veoma blizu granica Rusije i Belorusije – u Ukrajini.

On je to izjavio na komemoraciji u Brestovskoj tvrđavi povodom Dana sećanja i tuge – 22. juna.

Nariškin je rekao da u XXI veku ljudi ginu, braneći svoje gradove i sela, i dodao „fašizam neće proći“!

Ruski političar je naglasio da granični prelaz Brest zauzima važno mestu u nizu gradova-heroja, jer je tamo pre 73 godine počeo Veliki otadžbinski rat, i Brestovska tvrđava je primila prvi udarac fašističkih agresora, zadržavši ofanzivu.

U ceremoniji su učestvovali veterani rata koji su doputoval “Vozom sećanja“ iz Moskve.



13:10  
Porošenko: plan A, ali i plan B - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je izjavio da postoji i alternativa mirovnom planu za jugoistok zemlje, objavljeno je na sajtu šefa države.

„Osnovni je mirovni plan. To je naš plan A. Ali oni koji računaju da će mirovne pregovore iskoristiti samo da bi dobili na vremenu, da bi pregrupisali snage, moraju znati da imamo i detaljni plan Be. Sada o njemu neću govoriti, jer verujem da će naš mirovni plan uroditi plodom“, - naglasio je Porošenko.



13:00  
Sankcije Kanade za još 11 državljana Rusije i Ukrajine - Kako je objavljeno na sajtu premijera Stivena Harpera, Kanada uvodi sankcije za još 11 državljana Rusije i Ukrajine.

Političar navodi da su lica koja su popunila crnu listu odgovorna za nepoštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i obećava da će se nastaviti sa pritiskom. Zvanična crna lista zasad nije objavljena.



12:55  Sukobi u Kijevu između ekstremista i "antiratnog marša"

12:50  
Ban Ki Mun podržao mirovni plan Porošenka - Generalni sekretar Organizacije ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je u telefonskim razgovorom sa predsednikom Ukrajine podržao mirovni plan za regulisanje konflikta na jugoistoku zemlje i dogovorio se o novom partnerstvu između Ukrajine i OUN.

Ban Ki Mun je naglasio važnost dela plana kao što je tampon zona od deset kilometara na ukrajinsko-ruskoj granici.



12:40  
Putin apelovao na zaraćene strane u Ukrajini da sednu za pregovarački sto - Vladimir Putin podržava odluku predsednika Petra Porošenka o prekidu vatre na jugoistoku Ukrajine i najavljene konkretne korake za regulisanje konflikta na miran način.

Ujedno predsednik Ruske Federacije obraća pažnju na to da predloženi plan bez praktičnih koraka nije ostvarljiv i realan.

Putin smatra da mirovni plan Porošenka ne sme imati karakter ultimatuma. Mogućnost koja se nudi prekidom oružanih sukoba mora biti iskorištena za početak konstruktivnih pregovora i postizanje političkih kompromisa među sukobljenih stranama na istoku Ukrajine.



12:30  
Rasmusen zabrinut zbog nedostatka evropskog novca u NATO - Za vreme svog govora u Londonu, na samitu Severoatlantske alijanse, odlazeći generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen je izrazio zabrinutost zbog toga što glavne doprinose u budžet NATO unose SAD.

Generalni sekretar NATO je rekao da je Rusija povećala troškove odbrane za 50% od 2008. godine, a troškovi zemalja NATO su pali za 20%. Zbog toga će jedan od glavnih zadataka novog generalnog sekretara NATO – bivšeg premijera Norveške Jensa Stoltenberga - biti povećanje odbrambenog budžeta alijanse, rekao je Rasmusen.



12:20  
Naoružani ljudi napali na rudnik u Donjeckoj oblasti - Dvadeset ljudi je 2. maja u Odesi poginulo od trovanja gasom, dimom i isparenjima, izjavio je načelnik Regionalnog biroa za sudsku medicinsku ekspertizu u Odesi Grigorij Krivda.

Poslanici Vrhovne rade su ranije govorili da je u Domu sindikata za vreme tragedije upotrebljena opasna hemijska supstanca. Služba bezbednosti Ukrajine je izjavila da je u zgradi pronađena nepoznata supstanca, koja je poslata na međunarodnu ekspertizu.

U toku nereda u Odesi 2. maja i požara u gradskom Domu sindikata je poginulo 48 ljudi.



12:10  
Naoružani ljudi napali na rudnik u Donjeckoj oblasti - Naoružani ljudi na oklopnim transporterima i simbolikom samošroglašene Donjecke narodne republike su upali na teritoriju rudnika „Komsomolec Donbasa“ u gradu Kirovskoje u Donjeckoj oblasti.

Oni su uništili dva bankomata i zaplenili skoro sve automobile preduzeća.

„U takvim rudnicima bilo kakva pucnjava, bilo kakva vatra ili nestabilnost predstavljaju pretnju za život rudara. U rudniku istovremeno radi oko 700 ljudi. Bilo koja eksplozija na površini, problem sa električnom energijom bi mogao da prouzrokuje strašnu tragediju“, izjavio je direktor uglja Andrej Smirnov.



12:00  
Vlada Ukrajine podržala mirovni plan Porošenka - Vlada Ukrajine je podržala mirovni plan za rešavanje konflikta na istoku zemlje, koji je objavio predsednik Petar Porošenko, saopšteno je na sajtu vlade.

U saopštenju stoji da će vlada Ukrajine uraditi sve što je moguće kao bi plan bio realizovan, a njegovi principi, koji su u kompetenciji vlade, sprovedeni u život.

Vlada je, između ostalog, izrazila spremnost da pomogne ugroženim, obnovi infrastrukturu, snabdevanje vodom, strujom i gasom, da obnovi rad organa vlasti, obezbedi red i mir, prava i slobode građana na jugoistoku Ukrajine.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina - iz minuta u minut - 22.06[2014-06-23 07:50:55]

 21:10 U Donjeckoj oblasti dignuta pruga u vazduh - U Donjeckoj oblasti prilikom prolaska voza „Ruskih železnica“ dignuta je...

Iran pojačava kontrolu svojih kopnenih granica[2014-06-22 21:29:16]

Iran pojačava kontrolu svojih kopnenih granica, povećavajući broj patrola i broj graničnih jedinica za četvrt. Ministar...

U Čileu digli u vazduh planinu kako bi instalirali najveći teleskop na svetu[2014-06-22 21:26:41]

Inženjeri u Čileu su digli u vazduh vrh planine na nadmorskoj visini 3.000 m, kako bi...

Američka vojska izgubila više od 400 bespilotnih letelica i milione dolara[2014-06-22 21:24:37]

Američka vojska odavno i često koristi bespilotne letelice po celim svetu, uključujući i intervencije u Iraku...

Crnomorska flota za šest godina dobija 30 brodova[2014-06-22 21:21:48]

U skladu sa programom vojne brodogradnje, planirano je da se Crnomorskoj floti u narednih šest godina...

Rumunija ne može obezbediti gas za Moldaviju[2014-06-22 21:19:15]

Predstavnik rumunskog parlamenta Mirča Džeoane je izjavio da Rumunija nije u stanju da obezbedi potrebne količine...

``Živi kompjuter`` skoro da je stvarnost[2014-06-22 21:06:55]

Tjuringov test

``Veliki brat`` je već ovde[2014-06-22 20:57:03]

Stalno praćenje na zvaničnom nivou

Rusija dokazala svoju solidarnost pomažući Srbiji[2014-06-22 20:43:28]

U Rusiji se nastavlja prikupljanje pomoći postradalim od poplava u Srbiji. U Fondu slovenske pismenosti i...

Vrhunac NATO propagande u Crnoj Gori[2014-06-22 20:30:56]

Dobijanjem nezavisnosti 2006. godine, Crna Gora je ulazak u NATO alijansu stavila među prioritete svoje spoljne...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.