Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjenje Ruske pravoslavne crkve

San Francisko, Moskva -- Ruska pravoslavna crkva u inostranstvu deklaracijom prihvatila moskovskog patrijarha kao svog poglavara.

Na četvrtom Savetu dijaspore u San Francisku, 135 delegata i crkvenih zvaničnika usvojilo je preporuku kojom se poziva na duhovno jedinstvom s moskovskom Patrijaršijom i na administrativnu autonomiju, rekli su crkveni zvaničnici. "Mi kao crkva moramo to da učinimo da bismo bili u vezi s masama vernika u Rusiji", rekao je arhiepiskop Mark, vođa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora s Moskom.

Dvanaest vladika sastaće se iduće nedelje bez sveštenika koji su učestvovali na Savetu u San Francisku kako bi se dogovorili o konačnom pomirenju s Rusijom posle komunističke revolucije u toj zemlji 1917. Prvi Savet dijaspore održan je 1920.

Tokom sovjetskog perioda, crkva u izgnanstvu smatrala je moskovsku Patrijaršiju oružjem države i tajne policije. Neki zvaničnici su i dalje sumnjičavi prema patrijarhu Alekseju II i tvrde da je on imao veze s tajnom policijom. Aleksej II je dosta radio na smanjenju jaza, teološkim razlikama i izvinjavao se zbog ranijih grešaka, a izjavio je kako se nada da će samit u San Francisku konačno rešiti raskol dug osam decenija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.