Ujedinjena Nemačka slavi 20. godišnjicu

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjena Nemačka slavi 20. godišnjicu

04.10.2010. -

Naša je zemlja dala ključni doprinos procesu ujedinjenja Nemačke, koji ima istorijski značaj ne samo za nemački narod, već i za čitavu Evropu. Te se reči sadrže u čestitki ruskog lidera Dmitrija Medvedeva predsedniku i kancelaru Nemačke Kristianu Vulfu i Angeli Merkel povodom nacionalnog praznika - Dana Nemačkog jedinstva.

Prodsetimo da 1990. godine, 45 godina posle završetka Drugog svetskog rata i posleratne podele Nemačke, DDR i SRN su ponovo postale >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << jedinstvena država. Sa pravnog gledišta je taj proces bio učvršćen Ugovorom o konačnom regulisanju u odnosu na Nemačku. Potpisalo ga je 6 država: Sopstveno DDR, SRN, kao i Sovjetski Savez, SAD, Velika Britanija i Francuska. Između ostalog, u tom dokumentu se govori da su zemlje-potpisnice ubeđene u neophodnost konačnog savlađivanja antagonizma i razvoja saradnje u Evropi uz uvažavanje interesa svakog.

U svojoj poslanici je ruski lider istakao da je re dve decenije bio udaren temelj današnjeg partnerstva dve zemlje, koje se intenzivno učvršćuje. Danas se strateške veze Rusije i Nemačke razvijaju u svim pravcima - političkom, ekonomskom, humanitarnom, naučnom. Jedna je od tema za saradnju učvršćenje globalne i regionalne bezbednosti. Važno je da upravo te dve države, koje imaju ogroman značaj na evroazijskom prostoru, nalaze zajednički jezik u mnogim međunarodnim pitanjima. Nedavne međudržavne konsultacije u Jekaterinburgu na najvišem nivou su potvrdile da Rusija i Nemačka nameravaju i dalje da nastave dijalog po ključnim problemima spoljne politike, bezbednosti i ekonomskog razvoja. Recimo, ministri inostranih poslova su u vreme julskog susreta u Jekaterinburgu razmotrili odnose RF i NATO-a, probleme razoružanja i PRO, iranski nuklearni program, situaciju u Avganistanu. Istaknute su bile inicijative Dmitrija Medvedeva, povezane s Ugovorom o evropskoj bezbednosti i stvaranju Komiteta Rusija-EU.

Ujedinjenje Nemačke, koje je ostvareno uz direktno učešće Sovjetskog Saveza ne može da se preceni, - podvukla je specijalno za Glas Rusije ekspert katedre komparativne politikologije MGIMO Jelena Ponomarjova.

Od momenta ujedinjenja dve Nemačke, podeljene od strane epohe hladnog rata i bipolarne konfrontacije, počela je nova strana istorije, koja obuhvata ne samo ujedinjenu Evropu, već i čitav evroazijski prostor. Uloga EU, u kojoj prvu violinu svira Nemačka, pruža uticaj i na svetske procese, između ostalih i na Evroaziju. Znatnu ulogu tu ima i Rusija.

Ekspert ističe da je u to vreme došlo do raspada sovjetskog prostora, složeni procesi su se odvijali unutar Rusije, što se može nazvati transformacijom preko razdvajanja. U tom smislu iskustvo Nemačke je aktuelno za Rusiju jer, prema mišlenju Jelene Ponomarjove, snaga je u jedinstvu, a ne u razdvajanju.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.