Uhapšeni odgovorni za eksploziju kod Tirane

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni odgovorni za eksploziju kod Tirane

Albanska policija je uhapsila tri osobe u vezi sa subotnjom eksplozijom u vojnom skladištu kod Tirane, a novi bilans žrtava je 16 poginulih i skoro 300 povređenih.



Tri Albanca uhapšena su pošto nisu poštovali bezbednosne mere pri uništavanju municije i radioaktivnog materijala, saopštila je albanska policija.

"Optuženi se terete za povredu pravila vezanih za municiju i radioaktivni materijal", ističe se u saopštenju policije u Tirani i dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi moglo biti privedeno još odgovornih.

Uhapšeni su Mihal Delijorgi (42), direktor albanske kompanije "Alba Demil", koja je bila zadužena za uništavanje eksplozivnog materijala, izvršni direktor iste kompanije Dritan Mindžoli (30), kao i 55-godišnji Ili Pinari, direktor preduzeća "Meko" koje se bavi izvozom i uvozom municije i oružja.

Mihal Delijorgi je kao bivši predsednik jednog fubalskog kluba iz Tirane pre nekoliko godina bio optužen za korupciju i utaju poreza.

Njegova kompanija "Alba Demil" preuzela je posao uništavanja vojnog materijala od jedne američke kompanije u decembru prošle godine.

Prema najnovijim podacima, u seriji eksplozija u skladištu municije u selu Gerdec, nedaleko od Tirane, poginulo je 16, a povređeno gotovo 300 ljudi.

Ministar zdravlja Nard Ndoka rekao je da je 16 ljudi poginulo, dok se bar 12 vodi kao nestalo. Na lečenju u bolnicama nalazi se 52 ljudi, a šestoro njih se nalazi u veoma teškom stanju.

Ministar odbrane Fatmir Mediu u ponedeljak je zbog toga podneo ostavku, dok je vrhovni tužilac Ina Rama najavio otvaranje istrage, rekavši da ništa nije isključeno, čak ni eventualni "kriminalni akt".

Albanski premijer Sali Beriša je odbio pozive opozicije da sam podnese ostavku i optužio je da pokušava da iskoristi tragediju u političke svrhe.

Beriša je rekao da je eksplozija bila nesreća koja se desila tokom rada na uništavanju zaliha municije iz albanske komunističke prošlosti.

Eksplozije su počele u subotu, a okončale su se 14 sati kasnije, zasipajući artiljerijskim projektilima susedna sela i izvaljujući prozore iz okvira na državnom međunarodnom aerodromu.

Albanija ima oko 100.000 tona zastarele municije uskladištene u nekadašnjim vojnim skladištima širom zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.