Izvor: B92, 10.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni članovi terorističke grupe

Rim -- Italijanska policija uhapsila pet osoba pod sumnjom da su regrutovali islamske borce za sprovođenje terorističkih akcija.

Kako se navodi, islamske borce su slali u Bosnu na obuku za terorističke akcije u Iraku i Avganistanu. Uhapšena su četiri Tunižanina i jedan Marokanac u racijama organizovanim u zoru u Bolonji, Raveni i oblasti Komo, saopštila je juče policija. Za šestim članom grupe, takođe Tunižaninom, se još traga.

"Sva šestorica su optužena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kriminalno udruživanje sa ciljem sprovođenja međunarodnog terorizma, a dvojica još i za tešku proneveru kako bi se finansirao terorizam", rekao je Vinćenco Čarambino iz policije u Bolonji.

Policija je precizirala da je među uhapšenima i vođa grupe Kalil Džaraja, koji je veteran iz rata u Bosni 1992-95, gde su se mnogi Afrikanci borili zajedno sa bosanskim muslimanima. Džaraja ima i bosansko državljanstvo.

Sumnja se da je uhapšena grupa regrutovala ljude iz severe Afrike koji borave u Italiji i slala ih na obuku u Bosnu gde su se pripremali za borbu protiv američkih i drugih koalicionih snaga u Iraku i Avganistanu.

Italijanske vlasti veruju da je ta terorističcka ćelija slala desetine hiljada evra grupama u Bosni koje su obezbeđivale obuku i logističku podršku iračkim i avganistanskim terorističkim organizacijama, rekao je Klaudio Galcerano, šef unutrašnjeg antiterorističkog odelenja u italijanskoj policiji.

Hapšenja su usledila posle trogodišnje istrage zasnovane na prisluškivanjima i materijalu za obuku pronađenom prilikom ranijih pretresima stanova osumnjičenih.

Ta grupa nije deo neke određene terorističke organizacije, ali sebe smatra bliskom Al Kaidi, rekao je Galcerano. Protiv njih nije još podignuta formalna optužnica.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Marino je u saopštenju naveo da ova hapšenja "potvrđuju da je islamski terorizam duboko ukorenjen na našoj teritoriji i da moramo da budemo u pripravnosti da ga sprečimo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.