Ubijena novinarka u Severnoj Irskoj

Izvor: Deutsche Welle, 19.Apr.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena novinarka u Severnoj Irskoj

Jedna novinarka je ubijena prethodne noći u pucnjavi u Londonderiju u britanskoj Severnoj Irskoj saopštila je policija i dodala da sumnja u teroristički čin.

"Potvrđujemo da je posle razmene vatre jedna 29-godišnja žena ubijena", izjavio je lokalni policijski zvaničnik Mark Hamilton i dodao da je otvorena istraga o ubistvu kao i zbog sumnje da je u pitanju teroristički čin.

Kasnije je saopšteno da se radi o novinarki Liri Meki koja se često bavila sukobom >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << u Severnoj Irskoj.

Lokalni mediji preneli su danas da su nepoznate osobe pucale i bacale molotovljeve koktele na policajce tokom rutinske kontrole u Londonderiju.

Londonderi, 18.04.2019.

Osuda nasilja sa obe strane

Predsednica pro britanske Demokratske sindikalne partije Severne Irske (DUP), Arlin Foster, osudila je „besmisleno" nasilje. „Grešili su oni koji su 70-ih, 80-ih i 90-ih godina na naše ulice doneli vatreno oružje, a isto tako greše i oni koji to čine 2019."

I Mišel Onil, potpredsednica nacionalista Šin Fejn koji su nekada bili političko krilo Irske republikanske armije (IRA), osudila je ubistvo mlade žene. „To je bio napad na zajednicu, napad na mirovni proces i Mirovni sporazum".

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/3FVH1

Bregzit ugrožava mirovni sporazum

Na Veliki petak 1998. godine sklopljen je mirovni sporazum koji je okončao sukob u Severnoj Irskoj, posle decenija sukoba između irskih katoličkih nacionalista i protestanta lojalnih Velikoj Britaniji.

Pregovori o Bregzitu su izazvali zabrinutost da bi predstoeće uvođenje graničnih kontrola između Severne Irske i Republike Irske, koje će i dalje pripadati EU, moglo pokrenuti još jednu spiralu nasilja. Od početka godine u Londonderiju je više puta bilo napada ekslozivom, ali nije bilo žrtava. Londonderi - koji većina katoličkih stanovnika jednostavno zove Deri - ima oko 85.000 stanovnika i nalazi se na krajnjem severozapadu Severne Irske, na granici s Republikom Irskom.

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/37bZv

Londonderi je poznat po „Krvavoj nedelji" (Bloody Sunday) intervenciji britanske vojske 30. januara 1972. kada su vojnici ubili 14 nenaoružanih civila, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Povod za protest bilo je hapšenje 342 ljudi, koji su optuženi da su pripadnici Irske republikanske armije (IRA).

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.