Ubijen borac za prava amazonskih urođenika

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2019, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen borac za prava amazonskih urođenika

Brazilac Makšijel Pereira dos Santos, borac za zaštitu prava autohtonog stanovništva Amazonije, ubijen je iz vatrenog oružja, saopštila je danas državna agencija zadužena za urođeničku populaciju za koju je ubijeni povremeno radio.

Indijanska fondacija (Funai) je u saopštenju izrazila "tugu zbog ubistva Makšijela Pereire dos Santosa", koji je učestvovao i misijama fondacije u gradiću Tabatinga, nedaleko od granice s Peruom i Kolumbijom.

Kako je navelo udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za zaštitu prava Indijanaca Amazonije Indiženistas asosiados, koje blisko sarađuje s Funajem, dos Santos je ubijen "pred svojom porodicom".

Ta organizacija je navela da postoje "indicije" da je aktivista ubijen "zbog borbe protiv ilegalnih postupaka na indijanskoj teritoriji Vale do Žavari".

Dos Santos je više od 12 godina radio za Funai na misijama "zaštite i promocije prava autohtonih naroda".

Teritorija Vale do Žavari, gde se nalazi "najveći broj izolovanih urođenika na svetu", redovna je meta "krivolova, vađenja zlata i ilegalne seče šume", naveli su iz Indiženistas asosiadosa.

Nekoliko kilometara od Tabatinge, gde je dos Santos ubijen, predstavnici sedam južnoameričkih država su se istog dana sastali u kolumbijskom pograničnom gradu Letisija da bi razgovarali o merama za zaštitu amazonske prašume.

Vlada ekstremno desničarskog predsednika Brazila Žaira Bolsonara je poslednjih nedelja predmet žestokih kritika iz sveta zbog nedovoljne borbe protiv deforestacije i požara u Amazoniji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ubijen borac za prava amazonskih urođenika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Sep.2019

Brazilac Maxciel Pereira dos Santos (Makšijel), borac za zaštitu prava autohtonog stanovništva Amazonije, ubijen je iz vatrenog oružja, saopštila je u ponedjeljak državna agencija zadužena za urođeničku populaciju za koju je ubijeni povremeno radio. Indijanska fondacija (Funai) je u saopštenju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.