Ubijen borac portiv narkodilera

Izvor: B92, 08.Dec.2009, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen borac portiv narkodilera

Beograd -- Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. decembar, Srbija dočekuje s indeksom percepcije od 3,5, što znači da kao država ima ozbiljnih problema s korupcijom.

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da su u Srbiji, uprkos problemima, u proteklom periodu ostvareni određeni pomaci u borbi protiv korupcije, ali da i dalje ima ozbiljnih prepreka. Prema straživanju "Transparensi internešenela", Srbija ima jako loš indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << percepcije korupcije, samo tri i po na skali do 10.

Iako je napravila blagi pomak u odnosu na prošlu godinu, od bivših zemalja SFRJ, iza Srbije je po korumpiranosti samo Bosna i Hercegovina. Već godinama unazad, u najkorumpiranije oblasti u Srbiji spadaju pravosuđe, zdravstvo i prosveta.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv korupcije, novoformirana Agencija za borbu protiv korupcije predstaviće aktivnosti koje je planirala za 2010. godinu.

Zorana Marković, direktorka te agencije, koja će početi da radi 1. januara, izjavila je da će, između ostalog, javnost biti upoznata sa novinama u Zakonu o radu te agencije i obrascem za prijavljivanje imovine funkcionera.

"Organizujemo promotivnu konferenciju kojom želimo da obavestimo javnost da počinjemo da radimo od prvog januara, kao i šta to počinjemo, s kim i kako. Za nas je to izuzetna prilika da javnosti predstavimo naš rad i naše nadležnosti, kao i da sa našim partnerskim organizacijama dogovorimo saradnju i predstavimo poslove koje smo dosad uradili i koje ćemo u narednom periodu po zakonu biti u obavezi da sprovodimo", rekla je Markovićeva za B92.

Član vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković kaže da Dan borbe protiv korupcije treba iskoristiti za skretanje pažnje svim institucijama na veliki problem korupcije u Srbiji. Šuković za B92 kaže da Srbiju vidi kao državu zarobljenu korupcijom.

"Država je do sada na tom putu neefikasna zbog toga što su one snage kojima odgovara korupcija dominantne. To se odnosi na čuvenu spregu politike, tajkuna, privrede i kriminala, to je nešto što ima duboke korene u Srbiji i dosta je teško to iskoreniti. Korupcija je zastupljena, a to je opasno, u pravosuđu, zatim u zdravstvu, pa i u prosveti. To su sve jako osetljive delatnosti za razvoj društva i društveni život", kazao je Šuković.

Inače, prema nedavno objavljenom izveštaju "Transparensi internešenela", hronični problemi Srbije su finansiranje političkih partija i izbor direktora javnih preduzeća bez konkursa.

U poslovom ambijentu Srbija je u odnosu na prošlu godinu zabeležila pomak, ali joj indeks percepcije od 3,5 na skali od 10 još ne garantuje da će investitori hrliti u Srbiju u 2010. godini.

Prema rečima Markovićeve, Agencija je već započela promotivne kampanje o obavezi funkcionera da prijave svoju imovinu.

"U toku naredne nedelje organizovaćemo dvodnevne okrugle stolove na tu temu - u Nišu i u Novom Sadu", rekla je ona i dodala da Agencija želi na okruglim stolovima da okupi što veći broj lokalnih funkcionera i da ih upozna sa zakonskim obavezama.

Ujedinjene nacije su 9. decembra 2003. godine usvojile Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hondurasu ubijen direktor za kontrolu narkodilera

Izvor: SrbijaNet.rs, 09.Dec.2009, 00:10

Direktor vladine kancelarije za kontrolu narkotika Hulian Aristides koji je nedavno upozorio na opasnost da Honduras postane narko-država, ubijen je danas usred bela dana u centru prestonice, saopštila je policija. Dvojica naoružanih napadača na motorciklu ubila su glavnog vladinog čoveka za...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

U Hondurasu ubijen direktor za kontrolu narkodilera

Izvor: Blic, 09.Dec.2009

Direktor vladine kancelarije za kontrolu narkotika Hulian Aristides, koji je nedavno upozorio na opasnost da Honduras postane narko-država, ubijen je usred bela dana u centru prestonice, saopštila je policija...Dvojica naoružanih napadača na motorciklu ubila su juče glavnog vladinog čoveka za borbu...

Nastavak na Blic...

Ubijen direktor za kontrolu narkodilera

Izvor: Mondo, 09.Dec.2009

Direktor vladine kancelarije za kontrolu narkotika Hulian Aristides ubijen je usred bela dana u centru prestonice Hondurasa.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.