Izvor: B92, 22.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijanje najvećih bića na planeti

Rejkjavik -- Kit perajar, dug 20 metara, prvi kit koji je postao žrtva islandskog komercijalnog kitolova u 21. veku.

Island je u utorak objavio kako se više neće pridržavati zabrane komercijalnog kitolova koju je uvelo Međunarodna komisija za kitolov 1985. godine. Norveška je ranije, takođe, odbacila tu zabranu, a Japan tvrdi da kitove lovi "u naučne svrhe".

Islandsko ministarstvo ribarstva je objavilo da će islandski kitolovci svake godine imati pravo da ulove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << devet kitova perajara i 30 kitova krznaša.

Ta odluka je izazvala bes organizacija za zaštitu okoline i boraca za prava životinja, prenose svetski mediji. Islandske turističke agencije saopštile su da su primile internet poštu o otkazivanju aranžmana koji uključuju posmatranje kitova, a Evropska komisija uputila je Islandu poziv da razmisli o svojoj odluci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.