Izvor: B92, 14.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ubedjeni smo da je Bin Laden ziv"

Berlin -- "Prema stanju nasih saznannja, ubedjeni smo da je Bin Laden ziv i da se nalazi u granicnom regionu izmedju Avganistana i Pakistana", izjavio je sef nemacke obavestajne sluzbe (BND) August Haning u razgovoru sa novinarima nedeljnih novina "Velt am zontag".
Kad je rec o Bin Ladenu, BND smatra da je on "simbolicna figura Al Kaide" i da "ne priprema operativno akcije, stavise, po svoj prilici nije ni upucen u detalje priprema". Strateska 'glava' Al Kaide je Al Savahiri, egipatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekar, Bin Ladenov zamenik. Posle osude zbog teroristicke aktivnosti u Egiptu, Al Savahiri se prebacio u Avganistan, gde je postao glavni ideolog Al kaide. Posto su
Amerikanci unisitili logore za obuku pripadnika Al Kaide, pristupilo se "osnivanju novih stkuktura".Analize BND ukazuju da ce Al Kaida delovati na ostvarenju svog osnovnog cilja, koji je proklamovao sam Bin Laden: isterivanju Amerikanaca sa Arabijskog poluostrva. Taj cilj ce, po svemu sudeci, nastojati da ostvare nanosenjem teskih udaraca Amerikancima, u njihovoj zemlji i izvan nje. 'Model' tih akcija su dosad stecena iskustva u Mogadisu, na primer, gde su 1993. godine lesevi americkih vojnika vuceni kroz grad, sve dok se Amerikanci nisu povukli. U Libanu su deset godina ranije, 1983. godine, bile napnute americke ustanove, ukljucujuci i americku ambasadu, u kojoj je bilo stotine mrtvih, sve dok SAD nisu povukle svoje snage otuda. Pripreme za sve ove napade trajale su dugo, ali su troskovi iznenadjujuce mali: prirpeme za 11. septebar nisu kostale mnogo vise od milion dolara, saopstava Hanintg.
Sa 11. septembrom otpocela je nova faza teroristickih udaraca- unutar SAD. Istovremeno, napadi su prosireni i na gradjane saveznickih zemalja, o cemu svedoci napad na nemacke turiste u Djerbi, u Tunisu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.