Izvor: B92, 20.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNICEF: Umire pola miliona trudnica

Ženeva -- Više od pola miliona trudnica umre svake godine zbog izostanka odgovarajuće medicinske nege, navodi se u izveštaju UNICEF-a.

I pored određenog napretka u medicinskoj zaštiti u azijskim zemljama, stopa smrtnosti kod trudnica i dalje je visoka što je pre svega posledica loše finansijske situacije u zdravstvu. Samo 2005. godine zabeleženo je 536.000 smrtnih slučajeva trudnica u svetu, od čega je više od 99 odsto bilo u takozvanim zemljama u razvoju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Šef sektora zdravstva u okviru UNICEF-a Peter Salama izjavio je na konferenciji za novinare da je jedan od najvećih problema nedovoljan broj stručnog kadra u porodilištima.

On je naveo da oko 50 milina porođaja svake godine izvode nestručna lica koja za to nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Najčešći uzrok smrti je unutrašnje krvarenje i svake godine 30 odsto smrtnih slučajeva kod trudnica zabeleži se upravo kao posledica krvarenja.

Drugi česti uzroci smrtnosti su infekcije, hipertenzija, komplikacije koje nastaju kod izvođenja abortusa, nehigijenski uslovi i zaraženost virusom HIV-a.

Salama je naglasio da svi ti problemi mogu biti uspešno prebrođeni u onim zemljama u kojima postoji razvijen zdravstveni sistem.

"Životna ugroženost trudnica u zemljama u razvoju je jedan prema 76, dok je, istovremeno, u industrijski razvijenim zemljama taj odnos jedan prema 8.000", podvukao je Salama.

Najrizičnija zemlja za trudnice i porođaje u svetu je Niger, gde je verovatnoća smrtnog ishoda jedan prema sedam. Isti rizik je u Sijeri Leoneu jedan prema osam.

Neke od zemalja u razvoju, poput Sri Lanke i Mozambika, učinile su značajan napredak u medicinskoj zaštiti trudnica.

Prošle sedmice UNICEF je saopštio da je više od devet miliona ljudi umrlo prošle godine pre svog četvrtog rođendana, što je nešto manje nego 2006. I pored toga, postoji veliki jaz između bogatih i siromašnih zemalja, a jedan od glavnih ciljeva takozvanog Milenijumskog programa UN je upravo smanjenje tih razlika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.