UNICEF: Nigerijska vojska oslobodila 25 dece

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNICEF: Nigerijska vojska oslobodila 25 dece

Nigerijska vojska je oslobodila danas 25 dece nakon što je utvrdila da nemaju veze sa islamističkim grupama na severoistoku zemlje, saopštio je UNICEF.

Oslobođenja deca, 23 dečaka i dve devojčice, predata su vlastima u Bornou, državi koja je najviše pogođena sukobima, naveo je UNICEF, preneo je Rojters.

"To su deca odvedena od svojih porodica i zajednice, lišena detinjstva, obrazovanja, zdravstvene zaštite i šanse da odrastaju u sigurnom i dobrom okruženju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je vršilac dužnosti predstavnika UNICEF-a za Nigeriju Pernil Ajronsajd.

Deci će biti omogućen pristup medicinskoj podršci, obrazovanju i stručnom usavršavanju, naveo je Dečji fond UN.

U sukobima vladinih snaga sa islamističkom grupom Bokom Haram u Nigeriji je poginulo više od 30.000 ljudi tokom proteklih 10 godina.

Ne zna se koliko je tačno dece uvučeno u oružane grupe, uključujući u Boko Haram niti kako su regrutovani.

Od 2016. godine utvrđeno je da ukupno 2.499 osoba, uključujući 1.627 dece, nemaju veze sa oružanim grupama u Nigeriji, saopštio je UNICEF.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.