UNAIDS: Najugroženije grupe se najviše bore protiv side

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Dec.2019, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNAIDS: Najugroženije grupe se najviše bore protiv side

Agencija UN za borbu protiv side (UNAIDS) saopštila je da je prošle godine porastao broj osoba inficiranih virusom HIV-a koji dobijaju terapiju, dodajući da ključnu ulogu u pomoći obolelima imaju zajednice koje su najviše pogođene tom bolešću.

Do sredine 2019. godine, oko 24,5 miliona seropozitivnih je dobijalo terapiju, što je oko dve trećine svetske populacije zaražene HIV-om, navodi se u izveštaju UNAIDS-a objavljenom povodom 1. decembra - Svetskog dana borbe protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << side.

UNAIDS je naglasio potrebu da se pomogne organizacijama i zajednicama koje pomažu obolelilima kako bi terapija bila dostupna što većem broju inficiranih.

Dodaje se da je pre 40 godina kada je izbila epidemija sida, homoseksualna zajednica bila prva u borbi protiv side. Homoseksualci su tada odigrali ključnu ulogu u skretanju pažnje na terapiju.

U izveštaju se navodi da je tokom 2018. godine registrovano 1,7 miliona novih infekcija dok je od te bolesti umrlo oko 770.000 ljudi.

U svetu sa HIV-om živi 37,9 miliona ljudi, dodaje se u izveštaju.

Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije HIV-a.

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra od 1988. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Svetski dan borbe protiv side, besplatno testiranje širom Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2019

Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, gotovo 80 miliona ljudi u svetu inficirano je HIV–om. U našoj zemlji 2.756 osoba ima HIV. ..Ovogodišnja svetska kampanja obeležava se pod sloganom: "Društva prave napredak", a Nacionalna kampanja,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.