Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2017, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN osudile nedostatak pristupa severu Mjanmara

Šef kancelarije UN za humanitarna pitanja Mark Loukok ocenio je danas kao neprihvatljivo nedostatak pristupa humanitarnoj pomoći naseveru Mjanmara, odakle je od kraja avgusta otišlo oko pola miliona pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

"Neophodan nam je neometani pristup do Rakajna na severu Mjanmara", rekao je Loukok novinarima u Ženevi i dodao da bi ekipa UN trebalo narednih dana da stigne u taj deo zemlje.

Loukok je rekao da će 23. oktobra biti organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << konferencija donatora kako bi se prikupila dodatna pomoć izbeglicama.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da svakog dana iz Mjanmara ode oko 2.000 ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) strahuje od epidemije kolere u izbegličkim kampovima u Bangladešu i dodala da će biti upućene vakcine protiv te bolesti.

Iz Mjanmara je od početka nasilja 25. avgusta u susedni Bangladeš pobeglo više od 500.000 Rohindža.

Pripadnici Rohindža se u Mjanmaru smatraju strancima i njihovo državljanstvo ne priznaje ta zemlja u kojoj živi 95 odsto budističke populacije.

Rohindža su indoarijski narod srodan Bengalcima, koji nastanjuje severne delove države Rakajn u Mjanmaru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.