UN o rezoluciji Rusije o Gazi

Izvor: B92, 20.Nov.2012, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN o rezoluciji Rusije o Gazi

Njujork -- Savet bezbednosti UN bi već danas mogao da glasa o nacrtu rezolucije o hitnom prekidu nasilja u pojasu Gaze koji je podnela Rusija, javio je Itar-Tass.

Rusija je nacrt rezolucije kojim se zahteva hitan prekid vatre predstavila juče u Savetu bezbednosti UN , potvrdio je novinarima stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin, prenele su ruske novinske agencije.

O dokumentu bi moglo da se glasa već danas u 15 sati po lokalnom vremenu, a RIA Novosti navodi da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SB UN trebalo da izrazi "ozbiljnu zabrinutost zbog opasne eskalacije i oštrog pogoršanja situacije unutar i oko Gaze, naročito povodom izazvanih velikih gubitaka među civilnim stanovništvom i pogoršanja humanitarne situacije".

Prema tekstu u koji su novinari imali uvid, dokument isključuje direktno okrivljavanje bilo Palestinaca, bilo Izraelaca. Predloženim dokumentom se zahteva "hitan i stabilan prekid nasilja koji će u potpunosti biti poštovan i voditi ka obnavljanju mira" u palestinskoj enklavi, a izražava se podrška međunarodnim i regionalnim naporima usmerenim na što skorije prevazilaženje nastale situacije.

Itar-Tas s pored toga prenosi da se dokumentom pozivaju i Izrael i Palestinska uprava da neodložno obnove sadržajan pregovarački proceš radi dostizanja mirovnog sporazuma koji će regulisati sva sporna pitanja, na bazi međunarodno priznatog rešenja koji predviđa formiranje dve nezavisne države, po odluci SB UN iz 2008. godine.

Strane se tim nacrtom, između ostalog, pozivaju da osiguraju bezbedan i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći. Izrael u sektoru Gaze sprovodi vojnu operaciju "Stub odbrane", čiji je proklamovani cilj uništenje ekstremista i njihove infrastructure, podseća RIA Novosti, dodajući da je operacija koja je počela 14. novembra bila odgovor na obimno raketiranje Izraela.

Izraelske vlasti ne isključuju mogućnost kopnene invazije u pojasu Gaze, a prema izveštajima medija u izraelskoj operaciji do sada je poginulo već vise od 100 Palestinaca, navodi ruska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija predstavila nacrt rezolucije o krizi u Pojasu Gaze

Izvor: Blic, 20.Nov.2012

NJUJORK - Savet bezbednosti UN bi već danas mogao da glasa o nacrtu rezolucije o hitnom prekidu nasilja u Pojasu Gaze koji je podnela Rusija, javio je Itar-Tass. Vitalij Čurkin..Nacrt rezolucije kojim se zahteva hitan prekid vatre Rusija je predstavila juče u Savetu bezbednosti UN, potvrdio je novinarima...

Nastavak na Blic...

UN o rezoluciji Rusije o Gazi

Izvor: OkRadio.rs, 20.Nov.2012

Savet bezbednosti UN bi već danas mogao da glasa o nacrtu rezolucije o hitnom prekidu nasilja u pojasu Gaze koji je podnela Rusija, javio je Itar-Tass.Rusija je nacrt rezolucije kojim se zahteva hitan prekid vatre predstavila juče u Savetu bezbednosti UN , potvrdio je novinarima stalni predstavnik...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.