UN: Pobunjenici predali kontrolu Hodeide obalskoj straži Jemena

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Pobunjenici predali kontrolu Hodeide obalskoj straži Jemena

Šiitski pobunjenici predali su kontrolu luke Hodeide obalskoj straži, ali još ostaje posla o uklanjanju vojnog prisustva pobunjenika u tom gradu, saopštila je danas misija UN u Jemenu.

Predsednik Komiteta UN za koordinaciju, danski general Mikael Lolesgard, pozdravio je predaju kontrole obalskoj straži Jemena.

"Međutim, ostaje još posla u uklanjanju svih znakova vojnog prisustva, ali je saradnja između strana veoma dobra", dodao je on.

Pobunjenici su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nedavno počeli da se povlače iz luka u Hodeidi, Salifi i Ras Isi na zapadu Jemena.

Vlada Jemena koju podržava međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ratuje protiv pobunjenika iz pokreta Huti od 2015.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom ratu koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta.

U Jemen preko Hodeide ulazi 70 odsto uvoza i humanitarne pomoći.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.