U vazdušnim napadima SAD poginulo 140 civila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vazdušnim napadima SAD poginulo 140 civila

KABUL - U američkim vazdušnim napadima na ciljeve u Avganistanu prošle nedelje ubijeno je 140 civila, saopštilo avganistansko Ministarstvo odbrane, na osnovu istrage koju je naredio predsednik Hamid Karzai.

Prema listi podataka o svakoj od 140 žrtava, koja je dostavljena agenciji Rojters, među poginulima je 93 dece, od kojih je najmlađe imalo osam dana, dok su samo 22 žrtve bili odrasli muškarci.

Poslednji zvanično objavljeni bilans žrtava među civilima najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je od 2001. godine kada je vojska SAD počela borbu protiv pripadnika talibanskog pokreta i preti da proširi neslaganje stanovništva s prisustvom stranih trupa u zemlji.

"Nijedna druga vest nije me tako rastužila kao podaci o civilnim žrtvama tokom vojnih operacija", prenosi Ministarstvo odbrane reči predsednika Hamida Karzaija.

Avganistanska vlada isplatila je porodicama žrtava oko 2.000 dolara za svakog ubijenog i po 1.000 dolara za 25 povređenih.

Američka vojska bombardovala je 3. maja sela u distriktu Bala Buluk u zapadnoj avganistanskoj pokrajini Farah, pošto su se vojnici SAD i avganistanske bezbednosne trupe sukobile s talibanima. Prema svedočenjima očevidaca, stanovnici su se tokom bombardovanja krili u svojim kućama.

Vojska SAD tvrdi da je broj žrtava u ovim napadima manji od onog koji je objavila avganistanska vlada, ali je, takođe, saopštila, da ne može da objavi svoju procenu jer su tela veoma brzo spaljena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.