U svetu nezaposleno 75 miliona mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U svetu nezaposleno 75 miliona mladih

ŽENEVA -

Prema najnovijim predviđanjima Međunarodne organizacije rada, stopa nezaposlenosti među mladima u svetu ove godine će dostići nivo od 12,7 odsto, a broj nezaposlenih između 15 i 24 godine starosti iznosiće 75 miliona, što je za četiri miliona više nego pre pet godina.

Kako danas prenosi francuski dnevnik "Figaro", svetska stopa nezaposlenosti među mladim generacijama ostaje usled krize na najvišem nivou, a ne očekuje se da će se spustiti pre 2016. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zato direktor Međunarodne organizacije rada Hose Manuel Salazar smatra da to pitanje mora da postane politički prioritet.

Trećina mladih u razvijenim zemljama ne pohađa školu niti je zaposleno, zbog čega je Međunarodna organizacija rada veoma zabrinuta, strahujući da bi čitava jedna generacija mogla biti izgubljena.

Situacija je naročito alarmantna u razvijenim ekonomskim zemljama, gde stopa nezaposlenosti premašuje 18 odsto, a u EU ide čak i do 22,6 odsto, navodi francuski list, podsećajući da je u Grčkoj i Španiji čak svaki drugi mladi čovek bez posla.

Prema mišljenju Salazara, jedino rešenje, srednjeročno i kratkoročno, za krizu nezaposlenosti među mladima bilo bi da to postane politički prioritet i da se investicije u privatnom sektoru radikalno ubrzaju.

On je poručio da to, između ostalog, podrazumeva i mere kao što su poreske olakšice i drugi podsticaji za preduzeća koja zapošljavaju mlade, kao i unapređenje socijalne zaštite, preneo je francuski dnevnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.