Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sukobima u Sudanu najmanje 70 mrtvih

Paravojne trupe podržane "elementima" iz Sudanskih oružanih snaga (SAF) napale su danas sudanske vojnike sa juga zemlje. U tom sukobu poginulo je najmanje 70 ljudi, saopštili su vojni zvaničnici.



Udružene trupe murahalina i Narodnih odbrambenih snaga (PDF), podržane pripadnicima SAF napale su u subotu ujutru bataljon bivše pobunjeničke Sudanske narodnooslobodilačke vojske (SPLA), rekao je general major nekadašnje SPLA Džejms Hot.

Hot je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prvi napad odbijen, ali da je do drugog došlo već sutradan, kao i da se očekuju novi sukobi, preneo je Rojters.

"Neko je (napadačima) rekao da smo prešli granicu i da se nalazimo na severu," rekao je Hot.

Pripadnici SAF sa severa demantovali su da oni ili PDF imaju ikakve veze sa ovim napadima.

"To je plemensko pitanje. Nomadsko pleme Miserija imalo je nesuglasice sa nekim članovima SPLA, koje su zatim prerasle u sukobe," rekao je portparol vojske, koji nije mogao da potvrdi tačan broj poginulih, ali je rekao da na strani SPLA ima najmanje 20 mrtvih, a među napadačima oko 50.

Tokom nedavne istorije sever Sudana bio je pretežno arapski i muslimanski dok je jug zemlje bio nastanjen pretežno Afrikancima, hrišćanima i animistima. Severnom nomadskom plemenu Miserija je pristup južnim pašnjacima vitalan za hranjenje stoke.

SPLA je 2005. potpisala mirovni sporazum sa vlastima u Kartumu, čime je okončan višedecenijski rat između severa i zapada, u kojem je, kako se smatra, poginulo dva miliona ljudi, a više od četiri miliona bilo je prinuđeno da napusti svoje domove. Prema tom sporazumu, naoružane grupe morale su da se priključe SAF, kako na severu, tako i na jugu.

Bivši pobunjenici sa juga istupili su u oktobru iz koalicione vlade, optuživši vladajuću Stranku nacionalnog kongresa da ne sprovodi ključne delove sporazuma.

Posle višenedeljnih pregovora oni su saopštili da planiraju da se 27. decembra ponovo priključe vladi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.