U slovačkom rudniku poginulo 20 rudara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2009, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slovačkom rudniku poginulo 20 rudara

BRATISLAVA - U eksploziji u slovačkom rudniku Handlova u ponedeljak poginulo je 20 rudara saopštio je noćas slovački ministar privrede Lubomir Jahnatek, pošto su spasioci na dubini od 330 metara ispod zemlje doprlih do prvih šest tela.

"Spasioci su našli tela 656 metara od epicentra eksplozije. Prema njihovim rečima uslovi dalje niz jamu su takvi da ne dozvoljavaju da preživi bilo ko od njih. Može se reći da je smrt nastupila u momentu eksplozije", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jahnatek.

Generalni direktor preduzeća Hornonjitranske banje Prievdza iz centralne Slovačke, vlasnika tog najstarijeg slovačkog rudnika mrkog uglja, Peter Čičmanec, saopštio je noćas novinarima da će spasilačke ekipa nastaviti da traže tela preostalih zatrpanih rudara.

Do eksplozije je došlo ponedeljak oko 9:30 časova dok su rudarski spasioci i rudari gasili manji požar u jami koji je izbio tog jutra.

Devet rudara koji su bili nešto dalje od eksplozije uspelo je da izađe i prošli su samo sa lakšim povredama i opekotinama zbog kojih nisu ni morali da ostaju u bolnici, ali 20 rudara ostalo je zatrpano a telefonska veza s njima je prekinuta.

Spasilačka akcija u kojoj se smenjivalo pet timova od po 11 do 15 ljudi pokušavala je satima do duboko u noć da pronađe zatrpane rudare i izvuče preživele ako ih bude.

Iako su se rudari žalili ranijih dana da se u jami oseća metan, uprava preduzeća saopštila je da je po svemu sudeći eksploziju izazvao ugljen monoksid a jama se posle eksplozije usijala na 70 stepeni.

"To je ogromna tragedija. S obzirom na njene razmere sazvao sam sednicu vlade za danas da proglasi nacionalnu žalost. Zatražio sam da se obavi istraga i to uz učešće stranih stručnjaka", rekao je noćas novinarima premijer Robert Fico koji je popodne zajedno sa Jahnatekom i ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinjakom stigao u rudnik.

Rudare iz noćne smenu uprava je poslala kući, iako je do nesreće došlo u delu rudnika koji se od 17. juna ne koristi.

Generalni direktor Čicmanec priznao je da su i ranijih dana u tom delu izbijali manji požari, koje su, međutim, rudari uvek uspevali da ugase i da nastave da zatvaraju taj deo jame, kako vazduh ne bi dopirao do uglja.

Nesreće u slovačkim rudnicima poslednjih godina odnosile su po jednu, dve žrtve a poslednja veća bila je 2006. godine u rudniku Novaki koji pripada istom rudarskom preduzeću, kada je zatrpano pod zemljom poginulo šest rudara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.