Izvor: RTS, 22.Nov.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U rudniku u Kini više od 90 mrtvih

Prema najnovijim podacima, u nesreći koja se u subotu dogodila u rudniku uglja na severoistoku Kine, poginulo 92 rudara. Nade da u rudniku ima još preživelih sve su manje, javila kineska agencija Sinhua.

U eksploziji gasa u rudniku uglja na severoistoku Kine poginulo je 92 rudara, najnoviji je bilans nesreće koja se dogodila u subotu oko 2.30 časova po lokalnom vremenu, kada je u rudniku bilo 528 rudara.

Nade da u rudniku ima još preživelih sve su manje, javila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je kineska agencija Sinhua. Do nedelje, iz rudnika je evakuisano 420 rudara a nepoznata je sudbina dvadeset i jednog rudara do kojih još ne može da se dođe.

Eksplozija je bila toliko jaka da se u okruženju osetio potres, a nekoliko obližnjih zgrada je oštećeno.

Rudnik se nalazi u gradu Hegangu u provinciji Heilongđijang, na granici sa Rusijom.

Vlasništvo je rudarske holding grupe Heilongđijang Longmei sa godišnjom proizvodnjom uglja od 12 miliona tona uglja.

Niski bezbednosni standardi i velika potražnja učinili su rudnike u NR Kini najsmrtonosnijim na svetu, navela je britanska novinska agencija Rojters.

Više od 3.000 rudara je u 2008. poginulo u eksplozijama, poplavama ili urušavanju zemlje, podsetila je ta agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.