U požaru poginulo 45 žena

Izvor: Politika, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U požaru poginulo 45 žena

Vatra je izbila u drvenom delu kuhinje na kraju hodnika na drugom spratu bolnice, zbog čega se i sumnja da je požar podmetnut. – Jedini izlaz za zarobljene žene na tom spratu bio je blokiran zaključanom kapijom

MOSKVA – U požaru, koji je rano jutros izbio u klinici za lečenje bolesti zavisnosti u Moskvi, život je izgubilo 45 žena, koje su se našle zarobljene između vatre i zaključane kapije, saopštili su zvaničnici.

Glavni ruski vatrogasni inspektor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Juri Nenašev rekao je da je "90 odsto" uveren da je u pitanju podmetnuti požar, dok je glavni moskovski tužilac rekao da se ispituju i druge mogućnosti izbijanja požara.

Vatra je izbila u drvenom delu kuhinje na kraju hodnika na drugom spratu bolnice, zbog čega se i sumnja da je požar podmetnut. Jedini izlaz za zarobljene žene na tom spratu bio je blokiran zaključanom kapijom, rekao je Nenašev.

Žene nisu mogle da izađu ni kroz prozore, zbog rešetki.

Svih 45 žena bilo je mrtvo u vreme kada su vartogasci doprli do njih, rekao je zamenik ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijanov.

"Sudeći prema položaju njihovih tela, one su pokušavale da izađu", naveo je on.

Portparol vartogasne službe u Moskvi Jevgenij Bobiljov rekao je da inspektori još prikupljaju dokaze u bolnici broj 17. u južnom delu Moskve, ali da je jasno da su vatrogasci kasno pozvani da intervenišu.

"Drugo, bolničko osoblje je jako loše radilo, nisu preduzeli mere kako bi evakuisali ljude dok se požar još nije raširio", rekao je on.

Iz petospratne bolnice evakuisano je 160 ljudi, od kojih je 10 smešteno u bolnicu zbog trovanja ugljen-monoksidom. Vatrogasci su ugasili vatru sat vremena po početku intervencije, naveo je Bobiljov.

On je dodao i da je većina žrtava umrla od posledica gušenja, a tek nekoliko od opekotina.

Ruski mediji preneli su da su među nastradalim ženama i dve bolničke radnice.

U Rusiji godišnje od posledica požara umre oko 18.000 ljudi, oko 10 puta više nego u SAD.

Beta

[objavljeno: 09.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.