U izraelskim udarima 17 mrtvih

Izvor: Politika, 11.Mar.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U izraelskim udarima 17 mrtvih

Tel Aviv, Gaza – Jedan dvanaestogodišnjak i jedan palestinski ekstremista poginuli su u pojasu Gaze, u nastavku izraelskih vazdušnih udara na tu palestinsku teritoriju kojom vlada Hamas, koji su usledili kao odgovor na žestoko raketiranje južnog Izraela.

Izraelska armija saopštila je da je gađala rampe za ispaljivanje raketa, nakon što su ekstremisti rano ujutro ispalili šest raketa koje nisu izazvale žrtve ni štetu, izveštava Tanjug.

Broj palestinskih žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na početku trećeg dana nasilja, kakvo se ne pamti u periodu dužem od godinu dana, u 18 izraelskih vazdušnih udara, dostigao je 17, dok su Palestinci ispalili više od 110 raketa na Izrael, zadavši kritične povrede jednoj osobi.

Nasilje je eskaliralo u petak, posle ispaljivanja dve mine na Izrael, kada je u vazdušnom udaru ubijen vođa Narodnih komiteta otpora (NKO), koalicije palestinskih ekstremističkih organizacija Zuhair al Kaisi za koga je Izrael sumnjao da planira napad preko izraelske granice s egipatskog Sinajskog poluostrva, sličan onom u avgustu prošle godine, kada je poginulo osam Izraelaca, podseća AP.

Prvog radnog dana u nedelji, ostale su zatvorene škole u južnom Izraelu, u području koje je u dometu raketa iz pojasa Gaze, gde živi oko milion ljudi.

SAD i UN osudile su nasilje i pozvale obe strane da pokažu uzdržanost.

Ovakva eskalacija nasilja retko se dešavala nakon tronedeljne izraelske ofanzive na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, započete krajem 2008. godine.

Hamasovci su osudili izraelske udare ali nisu učestvovali u uzvratnom raketiranju, ostavivši da to učine manje palestinske ekstremističke organizacije.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je da nema svrhe da se preduzima nova velika ofanziva na pojas Gaze ako joj cilj neće biti zbacivanje režima Hamasa. On nije obelodanio da li se takva operacija planira, ali je kazao da je nasilje iz Gaze neprihvatljivo i da se Izrael neće s tim pomiriti.

Poznavaoci prilika, međutim, veruju da nijedna strana ne želi totalni rat. Egipat, u međuvremenu, pokušava da doprinese uspostavljanju prekida vatre kao što je to i ranije činio.

Za sada se NKO i Islamski džihad protive primirju, a Izrael tvrdi da bi na izraelskoj strani bilo više žrtava da odbrambeni sistem Gvozdena kupola nije zaustavio čak 90 procenata raketa koje je neprijatelj ciljao.

----------------------------------------------

Netanijahu: Izrael zadao težak udarac ekstremistima

Tel Aviv – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael u poslednjih nekoliko dana zadao jak udarac terorističkim organizacijama u pojasu Gaze, komentarišući poslednji talas nasilja u kojem je bilo 17 palestinskih žrtava, izveštava Tanjug.

„Mi smo im naplatili visoku cenu i još je naplaćujemo. Nastavićemo da operišemo dokle god je neophodno”, kazao je Netanijahu na sednici vlade.

Netanijahu je naveo da je u petak, kada je nasilje eskaliralo, ubijena i osoba koja je odgovorna za organizovanje više terorističkih napada, aludirajući na Zuhaira al-Kaisija, vođu Narodnih komiteta otpora (NKO), koalicije palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

objavljeno: 11.03.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gaza: U napadima Izraela 17 mrtvih

Izvor: B92, 11.Mar.2012

Tel Aviv, Gaza -- Dvanaestogodišnjak i palestinski ekstremista poginuli su u pojasu Gaze, u nastavku izraelskih vazdušnih udara na tu palestinsku teritoriju kojom vlada Hamas...Akcija je usledila kao odgovor na žestoko raketiranje južnog Izraela...Izraelska armija saopštila je da je gađala rampe...

Nastavak na B92...

Netanjahu: Vojska spremna da proširi operacije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Mar.2012, 19:56

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je njegova vojska spremna da "proširi operacije", ukoliko Palestinci nastave da ispaljuju rakete iz Gaze. Sukobi između ekstremista iz Gaze i Izraela traju već četiri dana. Oni su počeli u petak, kada su Izraelci ubili vođu palestinske ekstremističke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.