Izvor: B92, 13.Mar.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksploziji u Etiopiji osam mrtvih

Adis Abeba -- U današnjoj eksploziji bombe u autobusu na severu Etipije poginulo je osmoro ljudi, a 27 je ranjeno, saopštila policija.

Policija je za napad okrivila agente iz susedne Eritreje, neprijatelja Etiopije. Policijski zvaničnik Demaš Hailu je izjavio da je autobus saobraćao na liniji Humera-Šair. "Istraga je pokazala da su bombu podmetnuli agenti Eritreje", rekao je on Rojtersu. Demaš je naveo i da je proteklih dana "puno" mladih Eritrejaca, među kojima i vojnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ušlo u Etiopiju, ne navodeći detalje.

Etiopija je često optuživala Eritreju da stoji iza napada i eksplozija na njenoj teritoriji.

Eritreja je dve hiljade godina bila integralni deo stare etiopske države.

Početkom šezdesetih godina XX veka osnovan je pokret za nezavisnosti Eritreje koji je doveo do građanskog rata koji je trajao 31 godinu.

Posle referenduma pod nadzorom UN Eritreja, većinski muslimanska, izglasala je 1993. nezavisnost od Etiopije, većinski hrišćanske, ali među njima tada nije preovladao mir.

Dva suseda na Rogu Afrike su ratovali između 1998. i 2000. godine, duž 1.000 kilometara zajedničke granice.

Od okončanja rata pitanje granice se nalazi u ćorsokaku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.