U dva napada u Španiji stradalo 14 ljudi

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2017, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U dva napada u Španiji stradalo 14 ljudi

Nakon što se kombi u četvrtak poslepodne zaleteo među ljude u Barseloni ubivši 13, i povredivši više od 100 osoba, noćas, u 1 sat posle ponoći, dogodio se novi, na sličan način izveden napad na šetalištu katalonskog gradića Kambrils, 118 km udaljenog od Barcelone, u kom je stradala jedna osoba, a pet povređeno. Policija je ubila petoricu napadača.

Vlada španske pokrajine Katalonije saopštila je jutros da je napad u letovalištu Kambrils povezan s terorističkim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << napadom u centru Barselone.

Podsetimo, u četvrtak oko 17.20 sati kombi je usmrtio 13 osoba i povredio više od 100 u centru Barselone. Za taj je napad odgovornost preuzeo ISIS, a kao razlog navela je učestvovanje Španije u međunarodnoj koaliciji protiv ove terorističke organizacije.

12:40 - Broj poginulih u napadima u Španiji popeo se na 14. Katalonska hitna služba objavila je da je u bolnici umrla žena koja je povređena u noćašnjem napadu u Kambrilsu.

12.29 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog žrtava terorističkih napada u Barseloni i istakla da se ne može dozvoliti da takvo nasilje promeni način života Evropljana.

12.29 - Minut ćutanja za žrtve u Barseloni, hiljade odale poštu

11.38 - Ministаr spoljnih poslovа Ivicа Dаčić uputio je povodom terorističkog napada u Barseloni telegram saučešća ministru spoljnih poslovа Špаnije Alfonsu Dаstisu: "Ne smemo dozvoliti dа oni koji ne birаju sredstvа dа ostvаre svoje ciljeve ugroze sve vrednosti nа kojimа počivа dаnаšnjа civilizаcijа i bolji svet kojem težimo. Srbijа će, kаo i do sаdа, uvek stаjаti u odbrаni tih vrednosti i dаvаti svoj mаksimаlni doprinos zаjedničkoj borbi dа se iskoreni ovа pošаst".

11.31 - Dan posle terorističkog napada u Barseloni (FOTO)

11.30 - CIA je pre dva meseca upozorila katalonsku policiju o mogućem napadu na Rambli, u centru grada, prenose španski mediji.

11.24 - Istražitelji navode da je teroristička ćelija od 12 članova odgovorna za napad u dva španska grada i da se veruje da je ta grupa planirala napad plinskim bocama.

11.05 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je saučešće predsednicima Kongresa poslanika i Senata Španije Ani Pastor i Piu Garsiji Eskuderu povodom terorističkih napada u Barseloni.

11.13 - Predsednik španskog regiona Katalonija Karlos Pučdemot rekao je danas da je najmanje jedan terorista u bekstvu posle terorističkih napada u Barseloni i obližnjem letovalištu. On je rekao da katalonske vlasti nemaju informaciju o mogućnostima da terorista u bekstvu nanese nove štete.

10:55 - Musa Ukabir ime je 17-godišnjaka osumnjičenog da je vozio kombi kojim se juče zaleteo među ljude u Barseloni, objavila je španska policija.

10.13 - Policija u Kataloniji uhapsila je i treću osobu osumnjičenu za umešanost u napad u Barseloni, naveli su zvaničnici.

10.05 - Katalonske vlasti saopštile su da su napadači u Kambrilsu nosili prsluke sa lažnim eksplozivom.

9.08 - Više od 100 povređenih je raspoređeno u 15 bolnica u Kataloniji, saopštile su vlasti.

9.05 - Najmlađa žrtva napada u Barseloni je trogodišnja devojčica, dok se za život jedne šestogodišnjakinje i dalje bore, prenosi Gardijan.

8.39 - Katalonska Vlada je saopštila da su stradali i povređeni u Barseloni iz 24 države: Francuske, Nemačke, Španije, Holandije, Argentine, Venecuele, Belgije, Austrije, Mađarske, Perua, Rumunije, Irske, Grčke, s Kube, iz Makedonije, Kine, Italije i iz Alžira.

Policija je, navode mediji, objavila da je među poginulima troje ljudi iz Nemačke. Francusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je među stotinu ranjenih 26 francuskih državljana. Ministarstvo spoljnih poslova Belgije potvrdilo je da je jedan državljanin te zemlje stradao.

8.05 - Generalni sekretar UN osudio je napad i izrazio saučšće porodicama.

Zvanični Beograd uputio je telegrame saučešća zbog napada u Barseloni španskom kralju, premijeru i ministarki odbrane.

"Veoma me je pogodila vest o terorističkom napadu u Barseloni, u kojem su stradali nedužni ljudi, a veliki broj osoba je povređen. Najoštrije osuđujemo ovaj teroristički akt. Ovo je, na žalost, još jedna potvrda da je neophodno da se zajedničkim snagama borimo protiv terorizma, koji ne poštuje ljudski život i ugrožava bezbednost svih građana", navela je premijerka Brnabić. Ona je u ime Vlade Srbije i svoje ime uputila izraze najdubljeg saučešća porodicama nastradalih i premijeru Rahoju, a povređenima poželela brz oporavak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća španskom kralju Felipeu VI, navodeći da Srbija oduđuje "taj teroristički akt, koji još jednom podseća na neophodnost udruživanja napora u suočavanju sa tom pošasti, koja ugrožava život i bezbednost svih građana".

Ministаr odbrаne Srbije Aleksаndаr Vulin uputio je povodom terorističkih nаpаdа u Bаrseloni telegrаm sаučešćа ministаrki odbrаne Špаnije Mаriji Dolores de Kospedаl Gаrsiji u kome se navodi da tаkvi i slični dogаđаji ukаzuju nа neophodnost preduzimаnjа oštrijih merа i zаjedničkog delovаnjа u borbi protiv terorizmа.  "Iskreno smo zаprepаšćeni i ožаlošćeni užаsnim terorističkim nаpаdom u Bаrseloni... Pripаdnici Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije sаosećаju s rodbinom nаstrаdаlih, а Ministаrstvo odbrаne spremno je dа, ukoliko zаtrebа, pruži pomoć", navedeno je u telegramu.

7.40 - Španska državna televizija RTVE izvestila je, najpre, da su stradale na licu mesta četiri osobe, a da je jedna teško ranjena. Zvaničnici su potvrdili i smrt petog napadača.

Izvor: YouTube/ La Vanguardia

U novom napadu na šetalištu katalonskog turističkog gradića Kambrilsa, policija je ubila pet napadača. Katalonske vlasti saopštile su da su napadači nosili prsluke sa lažnim eksplozivom.

Španska državna televizija RTVE izvestila je, najpre, da su stradale na licu mesta četiri osobe, a da je jedna teško ranjena. Zvaničnici su potvrdili i smrt petog napadača.

Kombi se pojavio na šetalištu gazeći prolaznike, slično napadu koji se nekoliko sati ranije dogodio u oko 100 kilometara udaljenoj Barseloni. U vozilu je bilo pet osoba. Usledila je pucnjava u kojoj je policija ubila svih pet osoba.

Među šest povređenih je i jedan policajac.

Novine La Vanguardia prenele su prvo da su osobe iz kombija imale pojaseve s eksplozivom. Na snimku koji je objavio RTVE čuje se glas nepoznatog muškarca koji viče "K...sinovi, imali su pojaseve s eksplozivom". Na snimku se vide i nepomična tela.

Kambrils je primorski gradić s oko 33.000 stanovnika u severoistočnoj pokrajini Kataloniji. Policija je preko društvene mreže Tviter pozvala stanovnike da ne izlaze iz kuća kako "ne bi došli u opasnost". Na snimcima objavljenim na RTVE čuje se pucnjava.

Desalojan turistas d c. sant Pau cerca d #ramblas donde ha quedado la furgoneta de presuntos terroristas #Barcelonahttps://t.co/RLdVRQInJ7pic.twitter.com/Nf57DQ9dx5

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.