U Zagrebu ostaje Trg maršala Tita

Izvor: Blic, 08.Dec.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu ostaje Trg maršala Tita

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke gradske skupštine jednoglasno je danas odbio predlog promene naziva Trga maršala Tita koji su podneli desničarska Građanska inicijative "Krug za trg", Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i rektorata zagrebačkog univerziteta.

"Promena imena bila bi neprimerena s obzirom na Titov doprinos u svrstavanju Hrvatske na pobedničku stranu u borbi protiv fašizma i jer su, uz antifašizam i donošenje Ustava SFRJ iz 1974. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, stvoreni temelji uspostavljanja samostalne hrvatske države", zaključili su na odboru.

Član odbora, nezavisni poslanik i istoričar kulture Zvonko Maković koji se ranije glasno bunio zbog uništavanja antifašističkih spomenika u 90-ima, podsetio je da trg već 64 godine nosi ime maršala Tita, koji je, prema njegovim rečimna, svrstao Hrvatsku na pobedničku stranu u borbi protiv fašizma i objedinio antifašističke snage.

"Na temelju antifašizma, uz donošenje Ustava iz 1974. uspostavljena je samostalna hrvatska država", rekao je i podsetio na Titovu ulogu u suprotstavljanju Staljinovom totalitarističkom režimu 1948.

Istraživanja lokalnih internet portala i TV Jabuka sprovedeno na 1.000 građana pokazalo je da ih čak 57 odsto želi da trg ostane Titov i da je inicijativa za promenom naziva koju je potpisalo 500 viđenijih Hrvata legitimna, ali ne i presudna.

Rekavši da je protiv ideje da se Tito zbog tragičnih događaja 1945. kvalifikuje kao ratni zločinac, Maković je rekao da oduzimanje naziva Trga maršala Tita zbog njegovih brojnih zasluga smatra "nepristojnim".

Podsetio je da se to pitanje ponavlja oko svakih izbora, bilo onih za Sabor, predsedničkih ili lokalnih i naglasio je da ni HDZ, ni prvi hrvatski predsednik i istoričar Franjo Tuđman nisu podržali promenu naziva tog trga.

"Ni HDZ, koji je bio na vlasti u Zagrebu i državi, nije menjao ime trgu maršala Tita", ponovio je predsednik odbora Marin Knezović iz Socijaldemokratske partije, ukazujući na Titove zasluge u narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi i stvaranju temelja za uspostavljanje hrvatske države kojima, kako je rekao, "ne želi umanjiti odgovornost za komunističke zločine iz Drugog svetskog rata".

Odbor je podsetio na principijelni stav da ne menjaju imena ulica, pa tako nije usvojeno traženje više nevladinih udružanja da se menja ime avenije Gojka Šuška, hrvatskog ministra odbrane i Tuđmanovog saradnika koji bi, da je živ, završio u Hagu, jer ga je taj sud označio kao učesnika zločinačkog poduhvata proterivanja Srba iz Krajine u Oluji i nakon nje.

"Krug za trg", pod izgovorom da je na tom trgu zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (pozorišta), tražio je da se trgu vrati ime Kazališni koje je nosio za vreme NDH.

Povezane vesti: Peti protest protiv Trga maršala Tita u Zagrebu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.