U VIJETNAMU OD BOLESTI STOPALA I USTA 70 MRTVIH

Izvor: Kurir, 29.Jul.2011, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U VIJETNAMU OD BOLESTI STOPALA I USTA 70 MRTVIH

HANOI - Od sve rasprostranjenije bolesti ruku, stopala i usta - enterovirusa - u Vijetnamu je od početka godine umrlo 70 ljudi, a zaraženo više od 23.000, uglavnom dece mlađe od pet godina.

Većina slučajeva zaraženih enterovirusom 71 (EV-71) prijavljena je na jugu zemlje, rekao je ministar zdravlja, specijalista za preventivnu medicinu, Ngujen Van Binu. On kaže da se virus najverovatnije smanjio poslednjih nedelja, ali da je stopa i dalje visoka i da je u toku prošle nedelje prijavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 1.900 novih slučajeva. Takođe je upozorio da se posle školskog raspusta u septembru očekuje novi talas infekcije.

Virus E-71 je veoma zarazan, prenosi se pljuvačkom zaražene osobe, a pogađa najviše decu zbog slabog imunog sistema. Simptomi bolesti obuhvataju visoku temperaturu, gnojne rane u ustima i plikove na rukama i stopalima. Iako je infekcija tipično blaga, E-71 može da poprimi i teži oblik i da dovede do paralize, moždanog otoka ili smrti.

Zasad ne postoji vakcina ili tretman za virus E-71, ali je stopa smrtnosti od te bolesti mala i većina dece se brzo oporavi. Širenje bolesti je preplavilo bolnice u Ho Ši Minu na jugu zemlje a tamošnje bolnice apeluju na vladu za dodatnu pomoć pri finansiranju.

Enterovirus je klasifikovan kao bolest C klase, što znači da su svi u obavezi da prijave infekciju u roku od 24 sata.

U ovoj godini zabeležen je nagli porast tog virusa u odnosu na prethodne godine. Od 2008, godišnje se registruje između 10.000 i 15.000 slučajeva od čega skoro 20 do 30 dece godišnje umre.

Bolest nije neuobičajena za Aziju gde do epidemije dolazi svake godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.