U Turskoj uhapšeni aktivisti posle protesta protiv Erdogana

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Apr.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Turskoj uhapšeni aktivisti posle protesta protiv Erdogana

Turska policija uhapsila 16 pristalica levice u Istanbulu posle protesta kojim se osporavaju rezultati nedavno održanog referenduma o davanju širih ovlašćenja predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, saopštili su danas aktivisti.

Nekoliko hiljada ljudi svaki dan protestuje u nekim istanbulskim četvrtima gde demonstranti osporavaju izborne rezultate referenduma održanog u nedelju, 16. aprila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Međunarodni posmatrači doveli su u pitanje pravilnost glasanja, a dve glavne opozicione stranke u Turskoj traže i poništavanje referenduma.

Mala levičarska politička formacija koja nije u parlamentu, Stranka za slobodu i solidarsnost, saopštila je da je policija danas uhapsila 16 osoba među kojima je njen lider Mesut Gedžgel, i da su oni optuženi za "izazivanje nereda" time što su doveli u pitanje legitimnost referenduma.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je ranije danas da opozicione stranke imaju pravo da ulože prigovore na referendum o ustavnim promenama, ali da su pozivi na demonstracije neprihvatljivi.

Jildirim je rekao da će izborna komisija odlučivati o zahtevu najveće opozicione stranke Republikanske narodne partije za poništenje referenduma zbog niza nepravilnosti, a posebno odluke izborne komisije da protivno turskom zakonu prihvati kao važeće glasačke listiće bez zvaničnog pečata.

Za uvođenje predsedničkog sistema na referendumu u Turskoj glasalo je više od 51 odsto birača.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.