U Savetu bezbednosti nove članice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Savetu bezbednosti nove članice

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija od danas počinje da radi u novom sastavu, sa pet novih nestalnih članica kojima počinje dvogodišnji mandat.

Generalna skupština UN izabrala je lane u oktobru pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti - Japan, Tursku, Austriju, Meksiko i Ugandu, a uz njih će, takođe kao nestalne članice, u 2009. biti još pet država - Burkina Faso, Libija, Kostarika, Hrvatska i Vijetnam.

Po azbučnom redu

Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti čini 15 država, od kojih su pet stalne članice sa pravom veta - Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Narodna Republika Kina.

U savetu bezbednisti je 10 nestalnih članica koje predstavljaju Evropu, Aziju, Afriku i Latinsku Ameriku i imaju dvogodišnji mandat. Svake godine menja se pet nestalnih članica ili jedna trećina sastava najvišeg tela svetske organizacije.

Savetom bezbednosti svakog meseca predsedava po jedna od zemalja članica, koje se smenjuju po azbučnom redu, a u januaru predsedavajući će biti Francuska. Svaka zemlja ima po jedan glas. Odluke o proceduralnim pitanima donose se većinom od bar devet od 15 članica.

Novost: Euleks

Od tema koje imaju ključnu važnost za Srbiju, Savet bezbednosti će se i u 2009. godini razmatrati redovne izveštaje šefa UNMIK-a o situaciji na Kosovu, u skladu sa važećom rezolucijom 1244.

Situacija je utoliko promenjena što bi "pod kišobranom" UN, u skladu sa planom generalnog sekretera Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a, sada trebalo da funkcioniše i Misija EU - Euleks.

Savet bezbednosti će razmatrati i redovne izveštaje o radu Haškog tribunala i saradnji Beograda sa tim sudom.

Rok za Haški tribunal

Na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj radu Haškog tribunala, 12. decembra, članice su pozdravile saradnju Srbije sa tribunalom i pozvale vlasti u Beogradu da učine sve što je u njihovoj moći da pronađu dva preostala optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Bitna tema u tom kontekstu svakako bi mogao da bude i rok za okončanje rada Haškog tribunala, jer bi prema važećem planu taj sud 2010. godine trebalo da zatvori vrata. U Tribunalu izražavaju sumnju da će do tog roka biti završena sva suđenja u prvostepenom i žalbenom postupku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nove članice Saveta bezbednosti

Izvor: B92, 01.Jan.2009

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija od danas ima pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom - Austriju, Tursku, Japan, Meksiko i Ugandu...Istovremeno, jednomesečno predsedavanje tim telom UN od Hrvatske danas preuzima Francuska. Savet bezbednosti UN ima 15 članica, od kojih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.