U Rusiji će biti razvijen program hiperzvučnog naoružanja

Izvor: Vostok.rs, 12.Maj.2013, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji će biti razvijen program hiperzvučnog naoružanja

12.05.2013. -

Program izrade hiperzvučnog naoružanja biće razvijen u Rusiji do leta ove godine. U njegovom razvoju će učestvovati preko 60 preduzeća. Na hiperzvučnim raketama se radilo još u SSSR-u. Počev od 2009. godine nastavljena su istraživanja u ovoj oblasti, koja je naručilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Radi se o celovitom namenskom programu izrade hiperzvučnog naoružanja. Vodeća organizacija u izvođenju poslova u ovom pravcu je korporacija „Taktičko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << raketno naoružanje“. Razrada hiperzvuka u Rusiji nije ništa principijelno novo, jer su radovi vođeni još u prošlom veku, ističe odgovorni urednik lista „Nezavisni vojni pregled“ Viktor Lotovkin.

- U sovjetska vremena postojali su veoma uspešni projekti, ali treba shvatiti, da je vreme odmaklo. Ovi projekti su ostali kao projekti, jer nije bilo sredstava na njihovu realizaciju. Uostalom nije bilo ni posebne potrebe... Ali danas, kada se na Zapadu razrađuje naoružanje ove vrste, mi ne možemo ostajati po strani, jer u određenim okolnostima ono može biti usmereno protiv nas. Zato smo dužni da stvorimo nešto svoje, uz korišćenje razrada, koje su napravljene do 90-tih godina. Jasno je da je proteklo preko dvadeset godina, da su se pojavili novi materijali, programi, nove elektronske komponente, novi zakoni izrade naoružanja – sve to će biti uzeto u obzir.

Prema procenama eksperata, hiperzvučne rakete mogu postići neverovatnu brzinu, koja 10 i više puta premašuje brzinu zvuka (12000 km/čas). Takvo naoružanje se ne razrađuje za protivraketnu odbranu, nego za prodor kroz nju, ističe zamenik direktora Instituta političke i vojne analize Aleksandar Hramčihin.

- To je udarno naoružanje, - nije protivazduhoplovno, nije protivraketno. Njegova je prednost pre svega u velikoj brzini. Ukoliko se razrađuje naoružanje slične vrste, onda je malo verovatno da će neko moći da izvrši kontrolu punjenja njegovih bojevih glava. Iako, samo za račun velike brzine, ovo naoružanje će imati takvu kinetičku energiju, koja u principu omogućava da ona ne bude opremljena nukleraniim pa čak i konvencionalnim punjenjem, nego je za likvidaciju cilja dovoljna upravo njena udarna energija.

Poznato je da SAD vode razrade u oblasti hiperzvučnog naoružanja, i pred njima to otvara perspektivu izrade multifunkcionalne rakete do 2015-2018. godine. Rusija se neće utrkivati sa SAD, i vršiti izradu ovog oružja do 2015. ili 2016. godine, ističe Viktor Litovkin.

- Ne mora da znači, da će do 2015. godine SAD imati na raspolaganju funkcionalno hiperzvučno naoružanje. I ne samo naoružanje, nego kompletne sisteme. Jer na današnji dan, pojedinačni elementi naoružanja ne mogu imati nikakvu ulogu na ratištu. Na primer, avion bez takve rakete ima manje mogućnosti, nego kada je ima na naoružanju. A raketa, bez platforme za lansiranje takođe nema nikakav potencijal, ukoliko se ne može lansirati sa dalekoletnih bombardera ili podmornice. Mora biti sistem naoružanja – ne samo nosač naoružanja, nego i sistem upravljanja, navođenja na cilj, i niz drugih elemenata, koji čine pojam bojevi kompleks. Tako da ćemo i mi izrađivati svoje borbene sisteme hiperzvučnog naoružanja.

Pred ruskim stručnjacima je veoma ozbiljan zadatak. Ali postojanje namenskog programa pružiće jasnu orijentaciju tokom istovremenih radova u više pravaca. Razvoj ove oblasti pruža mogućnost stvaranja sistema naoružanja sa principijelno novim osobinama.

Oleg Nehaj,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.