U Republici Srpskoj proglašeno vanredno stanje

Izvor: Vostok.rs, 29.Mar.2020, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Republici Srpskoj proglašeno vanredno stanje

  U Republici Srpskoj proglašeno je vanredno stanje. Odluku o proglašenju donijela je Narodna skupština Republike Srpske. Tokom trajanja vanrednog stanja predsjednik Republike moći će da donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti Parlamenta. Ova odluke bila je potrebna da bi se lakše sporovodile mjere koje je donijela Vlada Republike Srpske a tiču se pomoći, privredi, zdravstvu, obrazovanju ali i građanima, poručuje predsjednik Željka Cvijanović, prenosi ATV.  To kako kaže ne znači nikakvu suspenziju demokratije niti raspuštanja Narodne skupštine, već isključivo lakšu promjenu zakona koji će omogućiti da se interveniše i da se donesu mjere po pitanju raznih olakšica
“Zašto smo se odlučili za vanredno stanje, odlučili smo se zato što naše mogućnosti koje smo imali kroz djelovanje republičkog štaba i Vlade, iscrpili te mogućnosti i neophodno je da sad uđemo u zakonodaqvnu sferu na način da možemo da mijenjamo zakone”, kaže Željka Cvijanović predsjednik Republike Srpske. Za proglašenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj bio je 51 poslanik. Poslanici opozicije bili su uzdržani. Vanredno stanje daje veća ovlašćenja predsjedniku Republike koja će naknadno po završetku vanrednog stanja doći pred Parlament, objašnjava Nedeljko Čubrilović. Vanredno stanje će kaže doprinijeti i još ozbiljnijem odnosu svih građana u očuvanje zdravlja. "Ovo je potpuno ustavna kategorija, pređesjednik Republike zbog efikasnosti donošenjaodređenih uredbi će dobiti nešto veća ovlaštenja a ta ovlaštenja će doći na potvrdu Narodnoj skupštini čim bude moguće održati Narodnu skupštinu i da poslanici mogu da dolaze na redovna zasijedanja”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.  Vanredno stanje nije atak ni na čiju slobodu, poručuje srpski član Predsjeništva BiH Milorad Dodik. Ovo samo znači da treba da budemo efikasniji i brži po pitanju sprovođenja već donesenih mjera ali i da se pooštri kaznena poltika kao i mjere socijalne distance, kaže Dodik, te da glavna namjera donošenja vanrednog stana jeste da se dodatno zaštitimo, ali i da se reguliše tržište i transport.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.