U Poljskoj počele ekshumacije žrtava komunizma

Izvor: NaDlanu.com, 25.Jul.2012, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Poljskoj počele ekshumacije žrtava komunizma

VARSSAVA, 25. jula 2012. (Beta) - Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) počeo je ekshumacije i pretrage tajnih grobnica na Vojnom groblju Povonzki u Varšavi, u želji da identifikuje posmrtne ostatke žrtava komunističkog režima, pogubljenih bez sudjenja ili u montiranim procesima a sahranjenih bez znanja njihovih porodica.

VARSSAVA, 25. jula 2012. (Beta) - Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) počeo je ekshumacije i pretrage tajnih grobnica na Vojnom groblju Povonzki u Varšavi, u želji da identifikuje posmrtne ostatke žrtava komunističkog režima, pogubljenih bez sudjenja ili u montiranim procesima a sahranjenih bez znanja njihovih porodica.U martu su geološka istraživanja potvrdila da se na takozvanoj Livadici na groblju Povonzki nalaze masovne grobnice u kojima su mogli da budu tajno sahranjeni politički zatvorenici, visoki oficiri poljske Zemaljske armije osudjeni posle rata na smrt u montiranim sudjenjima."Prema dokumentima iz arhiva na Livadici mogle su da budu sahranjene 284 osobe", kazao je Mihal Kurkjevič iz IPN-a.Stručnjaci Instituta veruju da će na varšavskom groblju naći tajno sahranjene heroje poljskog pokreta otpora i Zemaljske armije iz vremena Drugog svetskog rata. Medju njima bi mogli da budu i legendardni komandant general Emil Fildorf Nil ili oficir Vitold Pilecki koji je dobrovoljno pustio da ga deportuju u najveći nacistički koncentracioni logor na teritoriji okupirane Poljske Aušvic kako bi saznao šta se u logoru zaista dešava.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.